9.2.20

Kirsikorvikesed


Veebruari keskpaiga paiku hakkavad puna-roosad toonid järjest enam poodides ja tänavapildis silma. Egas midagi, kui lumi õues olevat pilti ilusamaks ei tee, siis veidi värvi kulub ikka ära. Sõbrapäev või valentinipäev, kuidas kellelegi, magusast juba ära ei ütle, ning miks mitte tuua 14. veebruariga kaasas käivaid trendivärve (khm) ka oma taldrikule. 




Maasikate hooaeg on meil veel mägedeküngaste taga ning sõstrapõõsad-vaarikavarred on veel raagus, aga külmutatud viljade lett aitab õiges toonis marjadega hädast välja. Külmutatud kirsid sulavad magustoidul minutitega parajalt mahlaseks ning marjade värske hapukus tasakaalustab imeliselt kreemjat kohupiimatäidist ning krõbedat taignakorvikest. Katseta ka teiste hapukate marjadega - näiteks mustad sõstrad või põldmarjad on samuti korvikestel imehead. Kuigi "mustad" marjad on ilmselt sõbrapäeval veidi vähem teemas... 


Korvikesed saavad maitsvad nii pakikohupiima kui ka kohupiimapastaga. Pastaga jääb täidis kreemjam, pakikohupiimaga koogisema tekstuuriga. Põhjadeks kasuta oma lemmik muretainast - siin olen kasutanud näiteks gluteenivaba tatrajahu muretainast, mille retsepti sain prantsusekeelsest kokandus-podcast'ist On va déguster. Korvikesed võid juba eelmisel päeval valmis küpsetada, siis on enne serveerimist vaja ainult kreem kokku segada ning kirsid täidisele laduda. 


Muide, piltidel oleva piparmündi korjasin täna hommikul oma aiast! Tublil taimekesel on suvest veel paar rohelist vart püsima jäänud, vaid mõni leheäär on vahepeal meil käinud külmakraadidest tumedaks tõmbunud. Piparmündi kõrval olev rohemünt on aga näiteks igati eeskujulikult talveund magamas. 




Kohupiima-kirsi tartelette'id 

6 x 11-cm korvikest

Gluteenivaba tatrajahu muretainas:
  • 70 g võid
  • 70 g tuhksuhkrut 
  • 50 g mandlijahu
  • näpuotsatäis soola
  • 1 tl vaniljeessentsi
  • 50 g riisijahu
  • 90 g toortatrajahu
  • pool muna
Täidis:
  • 400 g kohupiima või kohupiimapastat
  • 100 g suhkruga kondenspiima
  • 0,5 tl vaniljekaunapastat või 1 tl vaniljesuhkrut
  • 250 g külmutatud või värskeid kivideta kirsse
  • tuhksuhkrut kaunistuseks

Esmalt valmista muretainas. Klopi toasoe või suhkruga kreemjaks. Lisa mandlijahu, sool ning vanilje. Seejärel mõõda kaussi jahud ning pool lahtiklopitud muna. Ülejäänud muna kasuta näiteks pannkoogitaignas, omletis või lisa panniroale. Sõtku segu taignaks ning lase pool tundi külmkapis taheneda. Rulli tainas vähese jahuga õhukeseks ning kata vormid taignaga. Küpseta 180 kraadi juures pöördõhuga umbes 20 minutit, kuni korvikesed on küpsed. 


Täidiseks sega kohupiim või kohupiimapasta vanilje ja kondenspiimaga ühtlaseks. Täida jahtunud korvikesed kohupiimakreemiga ning lao peale otse sügavkülmast võetud kirsid. Kirsid sulavad korvikestel umbes 10 minutiga söömiseks parajaks ning külmalt magustoidule asetades hoiavad nad paremini oma kuju. Kaunista tuhksuhkruga ning serveeri korvikesi kas 10-15 minuti pärast, kui kirsid on veidi sulanud või hoia serveerimiseni külmkapis. 



Kas tuhksuhkruga
...või ilma?

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar