30.3.20

Gluteenivabad Valeri küpsised


Ebakindlatel aegadel on tuttavad lapsepõlvest pärit maitsed eriti hinnas. Kui küsida inimestelt ka n-ö tavalistel aegadel, mis nende lemmiksöök on, siis jõuavad vastuste sekka tihti just kodused ja lihtsad söögid nagu hakklihakaste ja kartulipuder, magusa poole pealt ehk vanaema lusikapannkoogid. Isegi kui me oma avokaadoga röstsaiade, smuutide ja muu moetoidu vahele neid lemmikuid igapäevaselt ei valmista. 


Need kaseoksad tõin täpselt nädal tagasi tuppa ja panin vette. Esimesed viis päeva oli laual harju keskmine vitsakimp, kuid siis jõudis kevad kätte! Ja mis lapseliku siira elevusega käin igal hommikul vaatamas, kui palju uusi lehti vahepeal on talveunest ärganud. RÕÕM!


Nii et seda enam, kui väljas möllab teadmatus, siis vähemalt kodus ja eriti just köögis saab klassikutele kindel olla. Küpsised ei vea kunagi alt, eriti kui neis on heldelt võid. Ja suhkrut. Ja rosinaid-pähkleid. Ja see kõik headus koos õhulises biskviittaignas. Valeri küpsised saavad siin retseptis gluteenivabalt uue tulemise, et ka need, kes nisu kas ühel või teisel põhjusel ei saa süüa, saaksid küpsiste tegemise-söömise tujutõstvast toimest osa. Kui kodus on maiustajaid rohkem, tee küpsiseid julgelt topeltkogus. Munakollastest saad teha näiteks sõrnikuid, jäätisemasina abil jäätist, vaniljekastet või brüleekreemi. Või lisa need omleti-  või pannkoogitaignasse, või hoopis quiche'i täidisesse. 


Riisijahu ei ole meie poevõrgus enam midagi võõrast, ka näiteks Veski Mati sortimendis on ta täiesti olemas, küll aga mitte kinnitatult gluteenivaba. Kui riisijahu toodetakse samal liinil kui muid jahutooteid, sealhulgas nisujahu, ei saa tootja päris 101% kindel olla, et sinna mõnda valet kübet pole sattunud. Sama moodi nagu tehased, kus pähklitooteid valmistatakse, peavad pakendil seda allergikute jaoks alati mainima, isegi kui mõned tooted pähkleid ei sisalda. 


Üks minu sõber on äärmiselt allergiline pistaatsia- ja india pähklitele. Muid pähkleid saab ta aga igati hästi süüa. Soovides toetada kohalikku ettevõtlust, ostis ta ühe Eesti väiketootja maapähklivõid. Kuigi sildil kirjas ei olnud, et toode võib sisaldada ka teiste pähklite jääke, sai ta vaeseke selle söömisest ränga allergilise reaktsiooni. Kuna see tootja valmistab ka näiteks india pähkli võid, siis ju oldi samade masinatega just seda enne valmistatud. Oeh, jah. Sõbrants sai oma reaktsioonist ravimitega üle ja ostab edasi oma juba testitud prostat maapähklivõi brändi, kus tootmisliinidel kallite india-pistaatsia pähklitega miskit tegemist pole.  

  



Gluteenivabad Valeri küpsised

1 ahjuplaaditäis
  • 75 g võid
  • 80 g suhkrut
  • 1 sl metspähkeid
  • 1 sl rosinaid
  • 75 g riisijahu
  • 2 munavalget

Vahusta toasoe või ja suhkur. Haki mandlid ja pestud rosinad peeneks, lisa võivahule. Lisa ka jahu ning sega ühtlaseks. Vahusta munavalged tugevaks vahuks ning sega õrnalt taignasse. 

Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile väikesed taignakuhjakesed, jäta piisavalt vahet, sest küpsised vajuvad lamedaks. Küpseta 200 kraadi juures ilma pöördõhuta 7-8 minutit, kuni küpsised on äärtest helekuldsed. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar