12.5.20

Kevadiselt karulaugune kapsa-hakklihavorm


"Täna tuleb suvi", kinnitasid nad. "Päike, kuum ja palav ilm", lisasid nad kindlal toonil. Ja mina uskusin. Tegu siis emadepäeva hommikuga ning minu peas dialoogi pidavate ühelt pool suvitajatega, kes arvasid, et õlapaeltega õhuke kleit on parim valik esimeseks päriselt soojaks päevaks, teisalt ratsionaalse mõtlemisega. Teadagi, kes võitis. Ja teadagi, kes loogilise jätkuna pärast seda eilse päeva kurguvaluga kodus passis. Mitte, et kodus passimine muudest päevadest viimasel ajal erinev oleks...



Oeh, igal juhul sain oma selle kevade esimesed vitsad korralikult kätte. Apteeke erinevate kurguravimite summas jälle rikkamaks tehtud ning kodus ei-tea-mitu ingverijuurt-sidrunit teetassi lõigatud, võin vist juba puidul kolm korda koputades öelda, et läks isegi õnneks ning päris pikaks ajaks pikali ei jäänud. See vist läheb jälle rubriiki käitu minu sõnade, mitte tegude järgi, sest ise küll manitsen siin-seal inimesi salle kandma ning küsin, kus mütsid on. Ja kui päris aus olla, siis väike kahtlus on, et ega ma ilmselt sellest ei õpi ka. Sest kui ikka pool aastat on endale iga kord uksest välja astudes one-too-many kihte peale kuhjatud, siis viimaks kleidisaba-juuste lehvides õue joostes on kõik kurguvalu mõtted ununenud. Selavii, nagu ühed kaugemad naabrid pika saia maalt ütlevad. 


Aga kui pea ei võta seda salakavala kevade teemat tõsiselt, siis tuleks igaks juhuks toidulauale veel eriti palju vitamiine lisada. Et tervis oma parimas vormis oleks, kui maikuine tuul peaks läbi tõmbama. Karulauku veel metsas jagub ning poodides on ka juba värsket kapsast. Kapsavorm tuli minu retseptivaramusse, et jääda, kui elasin koos oma õega ning tema seda esiteks tegema hakkas. Siin aga üks veidi krehvtisem variant, kus lisaks karulaugule maitsekust ja toekust lisamas ka kanahakkliha. Blogis on varasemalt olemas aga ka üks lihavaba juustune kapsa-karulauguvorm, ning üks punase kapsa ja Cheddar'iga vormiroog. Kanahakkliha poest valides uuri, et tegu oleks ikka 100% liha sisaldava tootega, mitte vee, soola ja taimsete kiududega variandiga, mida 'delikatess' nime all müüakse.

 


Kapsa-hakklihavorm karulauguga

25-cm vorm
  • 500 g värsket kapsast
  • 300 g kanahakkliha
  • 3 muna
  • 100 g riivjuustu
  • 2 kuhjaga sl karulaugupestot
  • soola-pipart
Karulaugupesto:
  • 30 g karulauku
  • 20 g mahedamaitselist õli
  • 10 g päevalilleseemneid
  • 1 viil Eesti juustu
  • soola
  • pipart

Kui sul karulaugupestot ei ole, surista see kiirelt valmis, mõõtes kõik koostisosad peale juustu blenderisse, lasta käia, kuni segu on ühtlane. Viimasena lisa väiksemaks lõigatud/rebitud juustuviil ning surista ühtlaseks. Sellest kogusest saad täpselt vormi jaoks vajamineva koguse pestot.


Haki kapsas jämedalt ning auruta tilga veega kaane all 4-5 minutiga poolpehmeks. Nõruta ning lase veidi jahtuda. Lisa munad, juust, hakkliha ja pesto ning sega ühtlaseks. Maitsesta soola ja pipraga ning vala vormi. Küpseta 170 kraadi juures pöördõhuga 30 minutit, kuni vorm hakkab pealt pruunistuma, kuid kapsas on veel erksat värvi. Serveeri kuumalt. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar