30.6.20

Vikerkaarevärviline rabarberikook


Ja ongi käes! Viimane hapupiimane värskest rabarberist kook sel aastal. Sai korjatud nii uhkeid tüvemõõtu rabarbereid siirupiks kui ka nõtkeid peeneid varsi koogiks, aga vanarahvas ütlevat, et kesakuu lõpuga peaks ka rabarberi hooaja lõpetama, nii et kus siis mina vanarahvaga vaidlema lähen. Finito seks aastaks.  




Kuigi algselt ei olnud plaanis muud, kui jälle rabarberi kirevate kauniste värvidega mängida ning eelmisel aastal alustatud rohelisest punaseks mineva rabarberikoogi radadel järgmine samm astuda, siis sobivalt maandub see ka ajal, kui maailm tähistab vikerkaare- ehk Pride'i kuud. Kuigi kuuldavasti oli ka Eestis tänavu juunikuus plaan Baltic Pride korraldada, siis oh well, maailmal olid teised plaanid ning festival jäi oma algses mahus ära. Seda enam märkab aga siin-seal ettevõtteid ja inimesi oma solidaarsust veebis üles näitamas.🌈Kuigi algselt plaanitud suur Pride'i festival oleks kindlasti äärmiselt tore olnud - kõndisin ka mina mõned aastad tagasi Tallinna vanalinnas rongkäigus, kui viimane Baltic Pride Eestis toimus - ei tähenda see, et ürituse sõnum peaks kuidagi vaiksemalt kajama. 


Ühesõnaga, vikerkaarevärvid maandusid sel aastal minul hoopis koogil, kus šokolaadisele-toorjuustusele mahedale täidisele said laotud juba ahjus käinud rabarberid. Kuna rabarber muudab küpsedes oma värvi, sai sel moel koogile minevate rabarberijuppide värve paremini üksteise kõrvale sobitada - olid nad koogile jõudmise ajaks juba oma lõpptooni kätte saanud.




Rabarberi tarte

30 x 11 cm vorm

Põhi:
  • 200 g jahu
  • 125 g võid
  • 65 g suhkrut
  • näpuotsatäis soola
  • 1 munakollane
Täidis:
  • 100 g valget šokolaadi
  • 2 dl rõõska koort
  • 75 g maitsestamata toorjuustu
  • 1 sl sidrunimahla ja poole sidruni koor
  • 2 vart rabarberit
  • 1 sl suhkrut
  • 1 tl vaniljesuhkrut

Põhja jaoks blenderda jahu, sulavõi, suhkur ja sool ühtlaseks, lisa munakollane ning mätsi taignaks. Vajuta taignapall lapikuks, mässi kilesse ja lase külmkapis pool tundi puhata. 


Kuni tainas on külmkapis, rösti rabarber. Lõika koorega rabarber vormi laiusteks juppideks, sega 1 sl suhkru ja 1 tl vaniljesuhkruga ning rösti ühes kihis 160-kraadises ahjus 25-30 minutit, kuni rabarber on pehme. 


Rulli tainas õhukeseks ja vooderda vormi põhi ja ääred taignaga. Torgi põhi kahvliga auguliseks ning aseta peale küpsetuspaber koos küpsetusubadega. Küpseta 180 kraadi juures koos raskusega 15 minutit ning seejärel ilma raskuse ja küpsetuspaberita veel 15-20 minutit, kuni tainas on helekuldne ja läbi küpsenud. 


Täidise jaoks sulata valge šokolaad vesivannil. Kopi juurde toasoe toorjuust ning lisa sidrunimahl ja riivitud sidrunikoor. Viimasena lisa vahustatud rõõsk koor, sega ühtlaseks ning pane täidis külmkappi. 


Kui kõik koostisosad on jahtunud, määri koogipõhjale kreem ning lao täidisele meelepärase mustri järgi rabarberiviilud. Hoia serveerimiseni jahedas.








Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar