27.2.23

Maailma lihtsaim vegan šokolaadivaht


Järgmisel korral, kui kikerhernepurgi lahti teed või kikerherneid keedad, siis ära keedu- või konservivedelikku ära viska, vaid valmista sellest hoopis mõnd magustoitu. Herneleotis iseenesest isuäratav ega paljulubav välja ei näe, kuid kollakas, kergelt kisseljas aquafaba nime all tuntud vedelik läheb sarnaselt munavalgele vahtu ja sellest saab valmistada nii mousse'e kui ka meringue'e, pavlovast makroonide ning pisarakoogist sefiirideni välja. Kui sa aga suhkrusiirupite keetmise ega beseede pikkade küpsetusaegadega mässata ei viitsi, valmista seda, tõesti lihtsat šokolaadivahtu.


Vegan šokolaadivaht

Vegan šokolaadivaht

Retsept on lihtne ja lühike ning ka kokkusegamine võtab vaid mõned minutid. Siin mõned soovitused, et šokolaadivaht alati ideaalne välja tuleks:

Vaht
  • Vahusta aquafaba tugevaks vahuks, vähemalt 5 minutit ja isegi rohkem. Kui sul on seisumikser, lase temal see töö ära teha. 
  • Lase šokolaadil enne vahuga segamist veidi jahtuda.
  • Et saada ühtlane vaht, nirista veidi jahtunud sulašokolaad vahu sisse peene joana ning pidevalt spaatliga segades.  
  • Valmista maiust portsjonvormidesse. Suures vormis valmistades ei tule vaht piisavalt tugev, et seda lusikaga tõstes serveerida. 
Maitsestamine
  • Kasuta vaid kvaliteetset šokolaadi, eelistatavalt vähemalt 70% kakaosisaldusega. Ikka sellist, mida sa hea meelega ka niisama sööksid.
  • Vaht saab pigem mõrkjas, seega võid sulašokolaadi soovi korral teelusikatäie või kaks suhkrut või muud meelepärast magustajat lisada.
  • Vanill, lusikatäis kohvi, konjakit või lahustuva kohvi pulbrit toob šokolaadi maitse veelgi paremini esile. 
  • Kui soovid vahtu maitsestada, siis lisa maitseaine sulašokolaadile ning seejärel sega šokolaad vahuga. 
  • Vaht tahab enne serveerimist mõne tunni kuni üle öö külmkapis seista. 
  • Serveeri vahtu maitsestamata või vanillimaitselise (taimse) jogurti või vahukoorega.
 
šokolaadivaht



Minu jaoks saab magustoit piisavalt magus ka ilma lisasuhkruta, kuid maitse vahtu kindlasti enne vormidesse tõstmist ning lisa vajadusel meelepärast magustajat. Minu lemmik viis vahu serveerimiseks on koos marjade - suvel värskete, talvel sügavkülmavarude parimate palade - ning lusikatäie maitsestamata jogurtiga.


Vegan šokolaadivaht


Aquafaba šokolaadivaht

Vaja läheb
  • Ühe 400 g kikerhernekonservi nõrutatud vedelik ehk u 135 ml
  • 100 g tumedat 70% šokolaadi
  • 1 tl vanilliessentsi või 0,5 tl vanillikaunapastat
Valmista nii
  1. Vahusta vedelik tugevaks vahuks. 
  2. Sulata vesivannil šokolaad ning sega juurde vanill. 
  3. Sega veidi jahtunud šokolaad vahuga, tõsta portsjonvormidesse ning tõsta vähemalt paariks tunniks külmkappi. Serveeri marjade ning (taimse) jogurti või vahukoorega.


Vegan aquafaba šokolaadivaht


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar