28.05.15

Martsipanised kaerahelbeküpsised


Sain teada, et mul on võimalus ühele kaugel elavale sõbrannale midagi reisile minevate tuttavatega kaasa saata. Jaa, ikka tahan üllatust teha! Aga mida saata kellelegi, kes elab Hispaanias, kus kõik turud on värsket ja head-paremat täis? Kes midagi kindlat Eestist ei igatse? Kilu ja kama tema lemmikud just ei ole. Kohukesed ja šokolaad hakkaksid sulama (ja Kalev niikuinii tema lemmikšokside nimekirjas ei ole). Ja käsipagasisse ka veel. Hmm. Käes! Kaeraküpsised! Maitsvad ja kodused ja kuigi Hispaanias on mahepoodides ka täistera kaerahelbeid müügil, on isetehtud küpsised ju alati tore üllatus. 

Tegin klassikalised jahuvabad kaeraküpsised, kuhu maitseks lisasin martsipani ja mandlilaaste. 






Martsipanised kaerahelbeküpsised 

2 plaaditäit küpsiseid

  • 500 g täistera kaerahelbeid
  • 150 g võid
  • 100 g suhkrut
  • näpuotsatäis soola
  • 4 muna
  • 100 g martsipani
  • 50 g mandlilaaste

Pane martsipan korraks sügavkülma, et seda oleks lihtsam riivida. Vahusta toasoe või suhkruga. Lisa munad ja sool ning sega ühtlaseks. Lisa ka kaerahelbed ja mandlilaastud. Riivi martsipan, lisa taignasse ning sega kõik läbi. Lase vähemalt 15 minutit seista, et helbed saaksid paisuda. Vormi segust teelusika abil väikesed kuhjakesed ning lao küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpsised ei valgu eriti laiali, nii et suuri vahesid ei ole vaja jätta. Küpseta 200 kraadi juures 15-20 minutit, kuni pätsikesed on pealt kuldsed. 


Küpsis kotti ja teele!


Naudi kas soojalt või külmalt, Eestis või Hispaanias. Muusikaline nostalgiahetk tuli, oeh. Raske nende kaugete kallistega.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar