18.05.15

Spinatipirukas brõnsaga


Ahoi, roheline kevad! Õues vastu vaatava rohelusega sobib ka ahju üks mõnus rohepirukas pista. Muidu lihtsa küpsetise teeb põnevaks brõnsa juustu kasutamine. 


Tegu on suhteliselt soolase Rumeeniast pärit lambapiimajuustuga, mis tekstuurilt meenutab natuke nn kriuksujuuste. Toorelt on ta minu meelest natuke liiga soolane ja samas maitsetu, jäädes näiteks fetale kõvasti alla, aga küpsetatult on ta tõesti mõnus. Brõnsaga tehakse tihti ka originaalis suluguni juustuga käivat gruusia juustupirukat hatšapurit. 







Tore on brõnsa juust ka selle poolest, et hoiab kuumutades mõnda aega oma kuju. Nii nagu ka halloumit, saab brõnsat edukalt grillida. Kiirelt kuuma panni näinud juustukuubikud on ideaalselt salati peale. Või miks mitte lükkida juustutükke juurikate vahele grillvardasse või isegi lihtsalt viilakaid paneerida ja praadida, ja saadud juustusteike liha asemel serveerida!


Kasutusvõimalusi kui palju! Siin aga üks lihtne lahtine pirukas, spinati ja rohke küüslauguga.
























Spinatipirukas brõnsaga


Põhi:

  • 50 g taluvõid
  • 1,5 dl nisujahu
  • 1,5 dl täistera nisujahu
  • 1 munakollane
  • soola
  • 2-3 sl jääkülma vett

Täidis:
  • 400 g spinatit
  • 3 küünt küüslauku (ikka õiget, kohalikku, mitte mingit hiina maitsevaest venda)
  • õli praadimiseks
  • 150 g brõnsa juustu
  • 2 muna
  • 1 munavalge
  • 1 dl piima
  • soola
  • musta pipart

Alusta taignast. Näpi toasoe või jahude ja soolaga puruks. Lisa munakollane ning nii vähe vett kui võimalik, et tainas kokku hakkaks. Sega kiirete liigutustega kõik ühtlaseks ning pane taignapall külmkappi vähemalt pooleks tunniks seisma. 


Täidiseks kas närtsita ning tükelda värske spinat või sulata külmutatud spinat. Närtsitamiseks aseta metallsõel spinatilehtedega umbes minutiks-kaheks keevasse vette. Kui spinat on nn närtsinud välimusega, tõsta sõel veest, nõruta lehed ning haki peeneks. 





Vahepeal suru tainas 26 cm diameetriga võitatud pirukavormi põhja ja äärtele. Torka kahvliga põhja augud ning eelküpseta 180 kraadi juures umbes 10 minutit. 


Kuumuta hakitud küüslauku tilgas õlis umbes minutikese. Vaata, et kõrbema ei läheks! Lisa spinat ning prae paar minutit. Maitsesta julgelt soola ning pipraga. Klopi kausis munad, munavalge ja piim omavahel. Lisa spinatisegu ning sega läbi. Vala täidis eelküpsetatud põhjale ning murenda peale juust. Keeruta pirukale natuke ka pipart ning küpseta 180 kraadi juures umbes 30 minutit, kuni täidis on hüübinud ning juustuservad pealt kuldsed. 






Serveeri tomatisalatiga. Ja külma valge veiniga. Ja hea lauluga.


Pildid tegi minu hea ja andekas sõber Merilin Mandel.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar