26.6.15

Kir Royal


Kir Royal on Prantsusmaalt pärit lihtne kahest komponendist valmiv šampanjakokteil, mida traditsiooniliselt valmistatakse mustasõstralikööri ehk crème de cassis'iga. Järjest enam tehakse klassikut aga likööri asemel ka mustasõstrasiirupiga. Prantsusmaal on Kir ja Kir Royal, ehk siis vastavalt valge vein + mustasõstraliköör/siirup ning vahuvein + mustasõstraliköör/siirup pea iga restorani menüüs aperitiivide all olemas. 


Lyonis elades töötasin ma mõnda aega restoranis ettekandjana. Ka meie menüüs olid mõlemad kokteilid täiesti esindatud ning neid telliti suhteliselt tihti. Seal tegime me neid kohaliku mitte kõige kallima vahuka ja siirupiga ning kasseerisime klientidelt silmagi pilgutamata väikese klaasi eest 9 eurot. Nojah, kui nimes on royal sees, siis peab ka hind kuninglik olema...


Kir Royal on hea vaheldus lihtsalt mullijoogile suvise grillpeo alustamiseks. Kuigi tegu on prantsue juurtega kokteiliga, ei ole minu meelest patt seda Eestis ka mõne muu vahuka, näiteks prosecco ja meie kodumaise Rõngu mustasõstrasiirupiga teha. 


Kui paar suve tagasi oli popp teha mojitosid, üleeelmise suve jook oli Aperol Spritz ning eelmise oma caipirinha, siis arvan, et selle suve joogiks võiks just nimelt saada imeliselt maitsev Kir Royal. 


 


Kir Royal

  • 1 osa kvaliteetset mustasõstrasiirupit või -likööri
  • 9 osa kuiva vahuveini, näiteks proseccot

Vala siirup klaasi põhja. Lisa vahuvein ning sega vajadusel kokteililusikaga kiire liigutusega ühtlaseks. 

Alkoholivaba kokteili soovivatele peolistele asenda mullivein mulliveega. Mustasõstralimonaad maitseb hästi ning šampanjaklaasist serveerides näeb kokteil eemalt sama kaunis välja.



  


Kokteil on oma nime saanud Dijoni linnapea Felix Kiri järgi, kes seda oma vastuvõttudel pakkus. Nagu paljude heade asjadega, on ka see kokteil tekkinud nö tööõnnetuse käigus. Nimelt arvatakse, et valgele veinile hakati algselt mustasõstralikööri lisama siis, kui veini aastakäik ei olnud hea ning kohalike valgete burgunderite kehva maitset üritati samuti samast piirkonnast pärit magusa likööriga peita. 


Kuningliku Kir Royal'ini jõuti siis, kui tavaline veiniga Kir oli laiemalt levinud ning prantsuse peenematele härradele-prouadele enam kõigile kättesaadav kokteili ei sobinud. Eks iga mees ju šampanjat endale aperitiiviks ei saa lubada...


Head mekutamist!



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar