16.6.15

Martsipani-mustika juustukook


Pildil oleva juustukoogiga juhtus selline õnnetus, et ta ei saanud rahulikult ahjus avatud uksega jahtuda, et pind ilus sile jääks, vaid pidi kiiresti välja tulema. Ahjul oli tol päeval veel vaja küpsiseid valmistada. Nii et vaesel koogil ei jäänud muud üle kui meile suurte lõhedega oma südantlõhestavat kurbust näidata. Õnneks oli mustikaid sügavkülmas veel täpselt nii palju, et kõik lõhed said endale marjatäidise. Põhimõtteliselt otsustas kook ise, mis mustriga teda kaunistada tuleb. :)


Kokkuvõtteks ei olnud hullu, et ahjuäpardus juhtus. Kook sai ilus, pealt mustikatest lillakas ja seest vaniljetäpiline ja martsipanimagus ja oi kui hea...




Martsipani-mustika juustukook


Põhja jaoks:
  • 180 g irish cream küpsiseid (Selga)
  • 70 g sulavõid

Täidise jaoks:
  • 200 g mustikaid (+ 1 sl tärklist, kui kasutad külmutatud marju)
  • 150 g kvaliteetset mandlimartsipani
  • 400 g maitsestamata toorjuustu
  • 300 g vaniljekohupiima pastat
  • 50 g suhkrut
  • 4 muna

Katte jaoks:
  • 50 g hapukoort
  • 1 sl suhkrut
  • mustikamahla


Kõigepealt pane martsipan sügavkülma, siis on seda hiljem kergem riivida. Eriti hea on mandlimass, kus mandleid on rohkem kui suhkrut. Eesti võrgust on laiemalt leida näiteks Odense punases pakis martsipani, kus mandleid 63%. 

Põhja jaoks purusta küpsised ning sega sulavõiga. Suru saadud puru küpsetuspaberiga kaetud 24 cm lahtikäiva koogivormi põhja. Pane vorm täidise valmistamise ajaks külma. 


Sega toasoe toorjuust kohupiima ja suhkruga. Lisa ükshaaval munad. Võta vorm külmkapist ning riivi martsipan küpsisepõhjale. Lisa ka mustikad, aga jäta umbes 5 marja kõrvale, et nendest hapukoorekatte jaoks värv välja pressida. Kui kasutad külmutatud mustikaid, sega need 1 sl tärklisega. Kui põhi on ühtlaselt mustikate-martsipaniga kaetud, vala ettevaatlikult peale toorjuustusegu. Küpseta kooki 170 kraadi juures umbes 60 minutit, kuni pealiskiht on tahke, aga kook keskelt veel natuke võdiseb.


Sega katteained: hapukoor, suhkur ning varem kõrvale pandud mustikate läbi sõela pressitud mahl. Vala ettevaatlikult hapukooresegu koogile ning küpseta samal temperatuuril veel umbes 15 minutit. Jäta kook lahtise ahjuuksega jahtuma, et järsust temperatuurimuutusest ei juhtuks nagu minul, et kook pealt lõheneb. 



Toorjuustukook on parim, kui saab üleöö jahedas seista. Kaunista meelepäraselt, näiteks värskete marjadega ja naudi! 


Kõrvale klaas kihisevat ja kõrvadele John Fortéd.





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar