3.7.15

Kardemonine panna cotta rabarberikompotiga


Enne kui maasikahooaeg päris võimust võtab, tasuks viimastest rabarberitest üks mõnus kardemonihõngune kompott keeta, mida näiteks hõrgu ja kreemja panna cotta'ga mõne meeldiva õhtusöögi lõpetuseks serveerida. Panna cotta sobib minu meelest igati oma värskuse ja kergusega just sumedatesse suveöödesse. Lisaks ei ole retsept keeruline ning kuna ta peab külmas seisma, saab selle ilusasti varem ette valmistada. Õigel ajal jääb perenaisel/-mehel ;) üle ta ainult külmkapist välja tõsta, kaunistada ja serveerida.




Kardemoni olen siin lisanud nii kooretarretisse kui ka kompotti, aga selle kergelt vürtsikas maitse sobib lihtsalt koore maheduse ja rabarberi hapukusega nii hästi, et ta on täiesti omas kohas nii ühes kui ka teises. 



Itaalia juurtega kooretarretist panna cotta't serveeritakse klassikaliselt vormist välja kummutatuna taldrikul, aga viimasel ajal järjest enam ka klaasist. Kui želatiiniga kõige suurem sõber ei ole, siis tasub alguses just klaasiga harjutada, kus isegi mitte piisavalt tarduda saanud magustoit igati esinduslik välja näeb. Klaasides jääb magustoit eriti efektne siis, kui paned pokaalid külmkappi viltuselt. Seda saab hästi teha näiteks jalaga pokaalidega, pannes jala serva ühe ääre külmkapiresti vahele ning klaasi serva toetuma külmkapi seinale. Valmis viltused magustoidud saad kaunistada meelepärase kompoti, moosi või värskete marjadega ning vau-efekt sööjatelt on garanteeritud! 


Kardemonine panna cotta 

neljale
  • 3 dl piima
  • 3 dl koort
  • 3 sl suhkrut
  • 1 tl vaniljesuhkrut või veerand tl vaniljekaunapastat 
  • 2 kardemonikupart
  • 3 kuhjaga tl želatiini

Paisuta želatiini külmas vees mõned minutid ning seejärel lahusta kuumas vees. Mõõda potti piim ja koor, suhkrud ning uhmerdatud kardemoniseemned. Lase segul peaaegu keema tõusta ning eemalda tulelt. Nirista želatiin peene joana kooresegu sisse ning sega ühtlaseks. Jaga nelja magustoidupokaali vahel ning pane tarduma vähemalt kuueks tunniks kuni üleöö. 


Rabarberikompott
  • 300 g rabarbereid
  • 80 g suhkrut
  • 1 kardemonikupar
  • paar sl vett

Koori ja viiluta rabarberid. Uhmerda kardemoniseemned ning pane koos suhkru, rabarberi ja vähese veega potti. Keeda madalal tulel umbes 10 minutit, kuni rabarber on pehme. Maitse, lisa vajadusel suhkrut ning jäta kaane alla jahtuma. Säilita kuni serveerimiseni külmkapis.

Kui panna cottad on tarretunud, lisa ettevaatlikult klaasidesse jahtunud rabarberikompott ning serveeri kohe. Suvine, ilus ja hea! Mida veel ühelt magustoidult tahta! :) Kõlarisse veel suvelaulu, küll eelmise hooaja oma, aga ikka sama head Lykke Li'd.




Minu kardemonikuld, otse Indiast


Veidi uurisin ka panna cotta päritolu kohta, aga kui jõudsin leheni, kus kirjeldati, kuidas vanasti Itaalia naised kalaluid ja koort koos keetsid, et see hiljem tarretuks, sain aru, et äkki kõike ei olegi vaja teada. Las ma jään oma ilusasse roosasse maailma, kus želatiin tuleb väikestes pakikestes ja kus kalad magustoitudega kokku ei käi.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar