13.07.15

Vürtsikas hakklihavorm porganditeki all


Selle hakkliha-porgandiroa tegemiseks sain inspiratsiooni inglise traditsioonilisest vormiroast Karjuse pirukast ehk Shepherd's Pie'st ja prantslaste sarnasest roast hachis Parmentier'st. Mõlemal puhul on tegemist vormiroaga, kus hakklihakiht on kartulipudru alla peidetud. Inglismaal oli see algselt vaesema ühiskonnakihi nn jäägitoit, kus ükskõik mis eelmise päeva liha kaeti kartulipudruga ning lasti ahjus krõbedaks küpseda. Prantsusmaal sai roog nime apteeker Parmentier' järgi. Parmentier' töötas 18. sajandil entusiastlikult, et talurahvale selgeks teha, et kartulitaime mugulad kõlbavad peale loomade söödaküna ka inimese taldrikusse. Suurelt tänu temale ongi kartul üle maailma nii hinnas ning ka prantsuse köögi suur klassik kartuligratään gratin dauphinois poleks ilma temata ilmselt sellist tähelendu teinud. Aga aitab sest tuhlijutust.

Mina kasutasin hoopis rõõmsat oranži porgandit! Köögivilja mahedale kihile sekundeerib julgelt veisehakklihaga alumine kiht, mis sai tänu harissa'le mõnusalt krehvtine. Ettevalmistus ei võtnud palju aega ning kord vorm ahjus, saab rahulikult muude asjadega tegeleda. Näiteks guugeldada kartulitoitude ajalugu Euroopas. :D


 
Hakklihavorm porganditeki all

Hakklihakiht:
  • 2 sibulat
  • õli praadimiseks
  • 2 küüslauguküünt
  • 1 suur tomat
  • 1 sl kontsentreeritud tomatipastat
  • 1 sl harissa't
  • 1 vars sellerit
  • oksake värsket või 0,5 tl kuivatatud tüümiani
  • 0,5 tl kuivatatud punet 
  • soola
  • musta pipart
  • 360 g veisehakkliha
  • 2 dl veisepuljongit

Porgandipüree:
  • 500 g porgandit
  • soola
  • 0,5 dl piima
  • 1 muna

Alusta porgandipüree valmistamisest. Pese ja koori porgandid ning lõika viiludeks, nii keevad nad kiiremini. Keeda oranžid rattad pehmeks ning nõruta. Püreesta saumiksriga ühtlaseks, lisa piim ja sool ning klopi korralikult läbi. Jäta jahtuma, kuni valmistad hakklihakastme. 

Haki sibul ning prae õlis kuldseks. Lisa noaküljega katki vajutatud ja hakitud küüslauk, hakitud tomat, tomatipasta ja harissa. Sega ühtlaseks ning lisa tüümian ja pune. Muide, lugesin kusagilt, et pune on üks väheseid ürte, mis on kuivatatult sama hea kui värskelt! Lisa pannile hakkliha, maitsesta soola ja pipraga ja lase pruunistuda. Viiluta seller ning lisa samuti pannile. Viimasena vala pannile puljong ning lase kastmel üks kümmekond minutit podiseda. 

Klopi lahti muna ning sega kiirete liigutustega veidi jahtunud porgandipüree sisse, nii, et muna ühtlaselt jaotuks, mitte ühes kohas sooja pudru mõjul kalgenduma hakkaks. Vala hakklihasegu ahjuvormi, kata porgandipüreega ning tõmba vormi pinnale kahvliga meelepärane muster. Küpseta 200 kraadises ahjus umbes 20 minutit, kuni pealmine kiht on tahenenud ning veidi pruunistunud.

Serveeri soojalt värske salati ja pehme leivalisega. Kõlarisse mahedat taustamuusikat Devendralt.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar