10.02.16

Rabarberikook neljaviljapõhjal


Lugesin täna kodakondsus- ja rändompoliitika, ei, oih, rände ikka. Pärast mõtlesin, et poleks olnud end vaja parandada...


Plirts-plärts, käes on ...veebruar! Kuna küünlapäevaga sai talve selgroog murtud ning õues on lombid hangede asemel võimust võtmas, kulub ära üks suutäis kevadsuvist värskust, rabarberi näol. Lind juba akna taga laulab! (Üks pluss, miks mitte pakettaknaid omada: peale liiklusmüra jõuavad ka loodushääled tuppa!) Ka selle aasta esimesed maasikad olen ära maitsnud. Ja täiesti kumas kusagilt plastmassimaitse alt läbi ka suvine maasikahooaeg, mm... Nüüd, kus sõbrapäev-valentinipäev, noh, kuidas kellelgi punane püha ligi hiilib, on ka maasikad paljudele poelettidele jõudnud. Kui endal sügavkülmast on marjad otsas, siis küpsetamiseks on minu meelest ka talvised plastmammud head. Kuumutades ja tera suhkrut lisades tuleb ka neile, ainult lambivalgust ja väetislahust näinud marjadele meelde, kust nad pärit on ja kuidas üks MAASIKAS maitsema peab. 


Kuni aga sügavkülmas eestimaiseid vitamiine täis karpe jagub, võib ka sellest suvemaitsega head-paremat küpsetada. Minul siis sel korral oma koduaia rabarberist ning helbepõhjal. Koogipõhjas sobib neljaviljahelveste asemel kasutada ka kiirkaerahelbeid.





Neljaviljapõhjal rabarberikook

24-cm pirukavorm

Neljaviljapõhi:
  • 80 g võid
  • 200 g neljaviljahelbeid
  • 1 sl tumedat siirupit
  • 50 g suhkrut
  • näpuotsatäis soola
  • 1 muna
Täidis:
  • 500 g rabarberit + 1 sl tärklist kui kasutad külmutatud rabarberit
  • 1 tl vaniljeessentsi
  • 3 muna + 1 munakollane
  • 1 munavalge põhja määrimiseks 
  • 130 g + 1 sl suhkrut
  • 200 g piima
  • 2 sl tärklist

Koogipõhja jaoks sega siirup ja suhkur sulavõiga ühtlaseks. Lisa näpuotsatäis soola ning helbed. Sega sisse ka lahtiklopitud mina ning suru 24-cm pirukavormi põhja ning äärtele. Jäta umbes 15-30 minutiks külmkappi puhkama. Kuumuta ahi 200 kraadini ning eelküpseta põhja 15 minutit. Kui kardad, et ääred saavad liiga palju kuuma, kata nad fooliumiga.




Koori ja haki rabarberid. Kui kasutad külmutatud rabarbereid, sulata ning nõruta nad korralikult ja sega 1 sl tärklisega. Klopi munad ja munakollane suhkruga heledaks, lisa vaniljeessents. Sega tärklis vähese külma piimaga ühtlaseks ning lisa koos ülejäänud piimaga munavahule. Sega ühtlaseks. Määri eelküpsetatud pirukapõhi lahtiklopitud munavalgega, vala peale rabarberid ning täidis. Küpseta 200 kraadi juures umbes 25 minutit, kuni ääred on krõbedad ning täidis keskelt küps. Raputa peale 1 sl suhkrut ning jäta lahtise ahjuuksega jahtuma. Serveeri kooki kas leigelt või järgmisel päeval külmkapikülmalt. 


Muuzikat ka. Panama & "Always". Annan garantii: sobib mõnusaks taustaks nii kokkamiseks kui ka raamaturiiuli koristamiseks. 



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar