07.06.16

Rukkipuruga tikri-kohupiimakook


See kook pidi alguses kirssidega tulema. Isegi poenimekirjas olid nad juba kirjas. Juhuslikult otsisin midagi sügavkülmast ning sealt, kus olin kindel, et on ainult viimased karbid mustikaid-punasõstraid, leidsin karbitäie punaseid karusmarju. #jess. Kirsid said nimekirjast läbi kriipsutatud ja tikrikook lendas ahju kiiremini kui keskmine eestlane end päikeselise päevaga paljaks koorida jõuab. 


Enne kui uus tikrihooaeg peale tuleb, on ju sügavkülm vaja tühjaks teha! Ega sinna kahjuks liiga palju just alles pole jäänud. Mõned karbid marju, veidi maitserohelist ning vist ongi kõik! Enda arvates korjasin eelmisel suvel rügamendi jagu mammusid, aga igahommikune vitamarja miinilaks on oma järjekindlusega sügavkülma riiulitel pea puhta vuugi teinud. Isegi korra mõtlesin, et võib-olla peaks sel suvel uude sügavkülma investeerima, mis vanemate keldrisse peidetuna kõik mu marjakilod ära mahutaks...


Tublimad on kindlasti juba 2016 korilushooaja rabarberiga ammu avanud. Vist peaks ka. Näpud juba sügelevad. Hasart. 


Õe sünnipäevalauale aga jah sai tehtud tikritega kook. Mahlase kohupiimakihi ning rukki-kakaopuruse põhja ning kattega. Eks kohupiima-purukooke on kõigi vanaemad-emad teinud ning ega siin suurt retsepti polegi, klassikalised kakskolmandikkupuru-kohupiim-marjad-ükskolmandikpuru kihid nagu ikka, ainult et sel korral tegin nisujahuta puru rukki ja kakaoga.  





Tikri-kohupiimakook

24-cm vorm

Rukkipuru:
  • 200 g rukkijahu
  • 100 g võid
  • 85 g suhkrut
  • näpuotsatäis soola
  • 1 suur kuhjaga sl magustamata kakaopulbrit
Täidis:
  • 600 g pakikohupiima
  • 100 g maitsestamata jogurtit
  • 3 suurt muna
  • 75 g suhkrut
  • 0,5 tl vaniljekaunapastat
  • 400 g tikreid

Näpi puruained ühtlaseks ning lase pool tunnikest külmas puhata. Suru 2/3 purust küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva koogivormi põhja. Täidiseks sega kohupiim lahti ning lisa jogurt, suhkur ning vanilje. Klopi juurde munad. Vala täidis rukkipõhjale ning puista kohupiim üle tikritega. Pudista ülejäänud puru koogile ning küpseta 180 kraadi juures 45-50 minutit, kuni puru on pealt krõbe ja kohupiim veel veidi keskelt võdisev. Lase koogil jahtuda ning enne serveerimist üleöö jahedas maitsestuda. Serveeri kooki külmkapikülmalt.


Paolo Nutini "Candy".

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar