22.05.18

Maasikakorvikesed basiilikukreemiga


Ahoi, suvi, sina või? Kevad läks eriti kiirelt sel aastal mööda ning suvepalavus võttis sujuvalt talvesaapailma üle. Suvekleitidel on jälle kapi etteotsa asja ning päikesekreem õigustab igapäevaselt oma olemasolu. 






Mulle ikka hullult meeldib oma koduturul käia - Balti jaam on vahva uue hingamise saanud ning kuigi mu lemmikuid kurgi-melonimüüjaid sealt enam ei leia ja ka hinnad on krõbedamaks läinud, on nii tore näha, et inimesed käivad rohkem turul, ostavad tädikeste-onude käest kraami, mis vähemalt välimuse järgi enamjaolt teeb poelettidelt leitavale silmad ette. Ning kõik see turuhommiku sigin-sagin. Mõnus! Ka uusi huvitavaid tootjaid on Balta turule jõudnud - alates georgia veine müüvast onust kuni Itaalia letini keset, kust värsket täidetud pastat ja imeilusaid mozzarella'sid-burrata'sid saab koju viia. 


Emadepäeva nädalavahetusel tõin ka oma saagi turult koju - esimesed Eestist ostetud maasikad sel aastal ning potikesed rõdutaimedega vanaemale, emadepäeva lillede asemel. Potike spinatit, potike tilli ning potike basiilikut. Kellele nii veel roose vaja? Maasud olid Kreekast ning maitsesid nagu "päris", nii et igati õnnestunud tiir. Päikene silmas ja soe südames, maasikad korvis, sekka ürte, ahjusoe Muhu leib kotis auramas, läbi tärkava roheluse koju jalutada... Nädalavahetuse Põhja-Tallinna romantika par excellence


Korvikesed said tehtud aga emadepäevaks ning tulid välja oi-kui-head! Eraldi korvikeste vormimine võib algul tunduda küll korraliku mässamisena, kuid kui kord tainas vormides, läheb kõik ülejäänu kiiresti ning laual näevad korvikesed lihtsalt võrratult vastupandamatud välja. Nii et küpsetama! Vaikselt ligihiiliv maasikahooaeg ju lausa kohustab.




Maasikakorvikesed basiilikukreemiga

12 tk

Muretainakorvikesed:

  • 250 g nisujahu
  • 1 suur muna
  • 100 g tuhksuhkrut
  • 125 g toasooja võid
  • pool tl soola

Basiilikukreem:

  • 6 munakollast
  • 45 g maisitärklist
  • 75 g suhkrut
  • pool tl vaniljekaunapastat või 1 tl vaniljesuhkrut
  • 375 g piima
  • pool potti (2 suurt peotäit) basiilikulehti ja -varsi
  • umbes 500 g maasikaid

Esimese asjana kuumuta piim vanilje ja basiilikulehtedega keema ning võta seejärel tulelt. Jäta nii pooleks tunniks maitsestuma.


Samal ajal valmista muretainas. Mõõda tuhksuhkur ja sool kaussi ning lõika sinna juurde toasoe või. Mudi sõrmedega ühtlaseks massiks. Lisa muna ning sega ühtlaseks. Sõelu kaussi jahu ning sega tainas ühtlaseks. Vormi tainast pall, mässi kilesse ning pane külmappi ootele. 


Nüüd valmista kondiitrikreem. Kuumuta piim uuesti peaaegu keemiseni ning võta tulelt. Kurna läbi suureaugulise sõela, et basiilik välja saada, aga et vaniljeseemned sõelale ei jääks. Klopi munakollased suhkruga heledaks, lisa maisijahu ning sega ühtlaseks. Kalla pidevalt vispeldades pool piimast munasegusse ning klopi ühtlaseks. Vala saadud segu tagasi ülejäänud poole piima juurde potti ning tõsta madalale tulele. Nüüd ei tohi potti üksi jätta, muidu võib kreem põhja kõrbeda või tükki minna. Kuumuta pidevalt segades, kuni saad paksu ühtlase kreemi. Vala madalasse kaussi ning kata pealt toidukilega, et kreemile nahka ei tekiks. Jäta jahtuma.




Võta muretainas külmast ning jaga 12ks tükiks. Veereta tükikestest käte vahel pallikesed ning rulli kahe küpsetuspaberi vahel iga pall õhukeseks kettaks. Kata tartelette'ivormid taignaga ning suru kõik servad kenasti voltidesse, kui sul juhtuvad volangidega vormid olema. Tee nii kõik korvikesed valmis. Torgi põhjad kahvliga auguliseks ning kata küpsetuspaberiruudukeste ja küpsetusubadega. Mina kasutan tavalisi kuivatatud herneid. Küpseta 200 kraadi juures algul umbes 12-15 minutit koos paberiga ning siis ilma veel umbes 5 minutit, kuni korvikesed on kenad helekuldsed. Võta ahjust ja jäta jahtuma. 


Kui korvid ja kreem on jahtunud, võid koogid valmis teha. Jaga kreem korvikeste vahel ning kaunista maasikatega. Serveeri ja valmistu kiidusõnu vastu võtma. 


Kõlarisse muusika asemel soovitan ööseks akna paokile jätta ja linnulauluga ärgata.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar