31.5.18

Rukkikarask ürtide ja chia seemnetega


Kevadel-suvel viskan tihti lõunaks endale kokku salati, sest suurt sooja sööki ei ole aega (loe: ei viitsi) teha ning miskit krõmpsu-kerget kutsub rohkem, kui pajaroad. Sinise taeva värk. Aga kui ees on kausitäis rohelist kraami, siis lausa kutsub sinna kõrvale mõnd leivalist haukama. Nii nagu supil käib kõrval käär Eestimaa musta rukkikulda, siis nõuab ka minu salatikauss endale tavaliselt kompanjoni. 




Poest ostetud leivale-saiale teeb aga igal hetkel silmad ette omaküpsetatud karask - hõrk, mahlane, ahjusoe, ..ja veel mis lõhnaga!


Muide, tõsisematel teemadel - kas odrajahuga on ikka lood korras hetkel? Selle karaskiteoga kasutasin oma viimase odrajahu ära, ning kuna lubasin nädalavahetuseks külla kaasa karaskit viia, siis käisin uut jahukotti ostmas. Ostmisest sai aga lihtsalt otsimine, sest kolmes Rimis ning ühes Comarketis odrajahu ei olnud. Tarneraskused? Või on jahutootjad eestlaste karaskiarmastuses kahtlema hakanud? Kummaline värk. Õnneks on perenaisel endal odrajahu varutud, nii et käiku läheb plaan B - küpsetan kaku valmis hoopis juba külas olles. 


Aga siin üks äärmiselt tore karaskiretsept, nendele õnnelikele, kes odrajahule käpad külge saavad. Rukis annab karaskile rustikaalsemat maitset ning ürdid sobivad oma imelise aroomi ja delikaatse maitsega küpsetisse tõesti hästi - eriti on ürtide vägevust tunda soojas karaskis. Krõmpsud chia seemned lisavad tekstuuri ja on tänapäeval vist igal pool omal kohal. Naised saunas räägivad, et need olevat tervislikud ka veel ja puha...



Rukkikarask ürtide ja chia seemnetega

üks korralik päts

  • 500 g keefirit
  • 200 g odrajahu
  • 100 g täistera rukkijahu
  • 1 tl soola
  • 1 sl suhkrut
  • 1,5 tl soodat
  • 1 suur vabapidamisel kana muna
  • 2 tl kuivatatud ürte, kas nt herbes de Provence'i ürdisegu või meelepäraseid muid ürte - eriti head on karaskis tüümian ja kuivatatud petersell
  • 1 sl chia seemneid

Eelkuumuta ahi 180 kraadini. Sega jahud soola, suhkru, sooda ja ürtide-seemnetega, jäta veidi ürte ka peale raputamiseks. Klopi muna lahti ning sega keefiriga. Sega kuivained keefiri-munaseguga ühtlaseks ning vala kohe küpsetuspaberiga kaetud keeksi- või leivavormi. Parem on kiirete liigutustega tegutseda ning tainas ruttu ahju pista, sest sooda hakkab kohe keefiriga reageerima. Raputa peale veel varem kõrvale pandud ürte, et karask eriti ilus oleks, ning küpseta umbes 35-40 minutit, kuni karask on pealt helekuldne. Lase vormis veidi jahtuda ning siis tõsta restile edasi jahtuma. Ahjukuumalt on karaskit keeruline lõigata. Karask on parim leigelt ning keda me petame - ikka kõikse tavalisema taluvõiga. 


Kõlarisse Alexander Ebert'i "Truth".



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar