3.4.19

Rukkiklii küpsised


Nii tore, et eesti väiketalud on on hakanud oma teraviljasaaki ka veskitesse viima ja pakendama, et ka linnavurled saaksid kodumaist jahu-helbeid-kliisid oma kokkamistes kasutada. Nii leiab juba isegi Rimide lettidelt Tõrvaaugu mahetalu tatratooteid - jahudest-müslidest pastade ja isegi tatraõie teeni, ning siit-sealt ka Loona talu veski kõikvõimalikke kuivaineid. Kliid-speltad-tangud-helbed ja loomulikult ka jahud. Lisaks puhkam silm Loona jahvatiste pakenditel. Kas saab üks jahukott veel üldse ökom-mahedam välja näha? :D






Erinevaid kliisid panen ma pudru sisse, vahel segan ka keefirikama juurde ning tihti lisan sama tüüpi jahu juurde küpsetistes: nii et rukkikliidega asendan osa rukkijahust ja kaerakliisid puistan taigna sekka osa kaerajahu asemel. Muidu võin aga oma köögi kliisid kasutavad retseptid ainult ühel käel kokku lugeda. Kuna mulle kliid maitsevad, hakkasin hiljuti katsetama, kuidas veel saaksin just neid suure toiteväärtusega kiudainerikkaid terakestasid küpsetistes kasutada. Muide, kliid on traditsiooniliselt viljajahvatuse jääk, mis lendas otse kas loomasöödaks või kasutati kütuseks. 


Lisaks neile krõbedatele küpsistele on varsti blogisse lisandumas ka pehmete kliisõrnikute, toitvate suhkruta kliimuffinite ning kliidest valmistatud näkileibade retseptid. Inspiratsiooni küpsiste jaoks sain Perenaise blogi kaerakliiküpsistest.




Rukkiklii küpsised

12 suurt küpsist
  • 80 g kookosõli
  • 50 g rafineerimata suhkrut
  • 100 g  rukkikliisid
  • 20 g täistera kaerajahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • näpuotsatäis soola
  • 1 muna

Sulata kookosrasv suhkruga. Sega kliid jahu, küpsetuspulbri ja soolaga. Vala juurde kookosõli-suhkrusegu ja sega ühtlaseks. Viimasena sega taignasse muna. Tõsta küpsetuspaberile lusikaga kuhjakesed ning vormi lusika abiga 12 suurt küpsist. Küpseta 180 kraadi juures pöördõhuga umbes 12-15 minutit, lase enne serveerimist restil jahtuda ja taheneda



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar