28.5.19

Põhjata suvikõrvitsa-tomatipirukas


Sel kevadel oli eriti kerge laisk olla ning peenrakasti istutamised-külvamised järjest edasi lükata. Tundus, et olen juba õige aja ammu maha maganud, kui tulid järjekordsed öökülmad ning sain endale mõttes seljale patsutada ning oma laiskuse ettenägelikkuseks ümber mõelda. #win. Kui aga lõpuks üks soojem nädalavahetus tuli, tegin ka lõpuks poetiiru ära ja tassisin koju hunniku seemneid ja suure koti mulda, et oma peenrakast hooajaks ette valmistada.






Kuigi kast ise on mul päris väike, nii meeter korda pool (kuigi võib ka täiesti vabalt poole suurem-väiksem tegelikult olla, silmamõõduga pole mul kunagi kõige paremad lood olnud...), siis mahutasin sinna sel korral päris palju ära. 

Esiteks, till ja petersell - tavalised turvalised-toredad valikud. Kuigi mõtlesin rediseid sel aastal mitte külvata, läks ka neid 2 rida, sest leidsin eelmise aasta seemnepakist veel põhja, mida ära visata ei raatsinud. Kiire tiir rediseid ja kui roosad vitamiinid on maast välja korjatud, saab sinna ju uue ringi midagi külvata. Siis läks veel basiilikut, mis loodetavasti ka üles tuleb, kuigi mul pole Eestis õues veel kunagi basiilikukasvatamine õnnestunud. :/ Siis veel eraldi potis münt, mis lihtsalt peenras olles kõik teised nõrgemad naabrid oma umbrohujonnakusega välja sööks. Ja siis lõpuks veel nurk Tootsi peenra ainetel, ehk kõike segamini salateid - spinatit, lollo rosso't ja midagi, mis pakil nägi firillice moodi välja ja nimi oli lehtsalat. 


Petersellilt saab juba saaki, aga teisi käin ülepäeva lollaka andunud kutsikapilguga vaatamas. Põnev, põnev!


Koduaia esimest peterselli sai ka siia suvisele pirukale serveerimisel seltsiks lisatud. Põhja küpsetisel eraldi pole, nii et lihtne värk - ained omavahel segada ja ahju lükata. Toortatrajahu asemel võib kenasti kasutada ka tavalist nisujahu. Kuna suvikõrvits ise on pigem neutraalse maitsega, soovitan soola-pipraga mitte koonerdada ja kasutada oma lemmik, aga tõesti tugevamaitselist juustu. Minul oli näiteks laagerdunud Cheddar, mille oma viimaselt UK reisilt eelmisel nädalal olin kaasa ostnud.



Suvine põhjata suvikõrvitsapirukas

26-cm pirukavorm

  • 1 sale suvikõrvits
  • 3 ploom- või 2 keskmist kobartomatit
  • 5 suurt muna
  • 1 dl jahu (toortatra- või nisu)
  • 250 g toasooja maitsestamata toorjuustu
  • 50 g tugevamaitselist juustu, näiteks parmesan, valio forte või mõni tugevam cheddar, riivitult
  • soola
  • pipart
  • vormi määrimiseks võid
  • serveerimiseks värsket peterselli ja paar lisakeerdu pipart

Klopi toorjuust veidi õhulisemaks ning lisa munad. Lisa pool juustukogusest, maitseained ja klopi ühtlaseks. Viiluta suvikõrvits ning sega taignasse. Määri pirukavorm võiga ning vala tainas vormi. Viiluta peale tomatid ning puista üle varem kõrvale pandud riivjuust. Küpseta 180 kraadi juures pöördõhuga umbes 30 minutit, kuni pirukas on keskelt küps. Serveeri soojalt või külmalt, näiteks koos värskete ürtide ja rohelise salati või kodujuustuga. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar