2.11.19

Õuna-soolakaramelli juustukook


Aedades on õunaaeg nüüd küll ametlikult läbi. Eriti seal, kus öökülm on üle käinud. Siin-seal märkab veel ehk viimaste ubinatega raagus oksi fotogeenilisust kogumas. Tuleb ju küll silme ette - kui esimene lumi maha sajab ning need tublid veel vastu peavad, saab neist imelisi pilte! Aga sahvrites-keldrites ja turul hooaeg õnneks veel kestab, nii et õunakoogid on kalendrikuupäevast hoolimata igati päevakorral. 





Soolakaramell sobib õunte hapukusega imeliselt, ning kreemine juustukook seda kombot sekundeerimas - võin öelda, et isegi siis, kui tundub, et on juba piisavalt sel aastal õunakooke küpsetatud-söödud, tasub selle koogi tegu ette võtta. Kui õrn soolakus karamellis sinu lemmik ei ole, jäta sool julgelt välja. Kook saab tänu kohupiimakreemile kergem kui klassikalised juustukoogid, ning kohupiima enda hapukas maitse lõikab hästi toorjuustu enda naturaalset magusust. 


See õunakook ilmus ka Nipiraamatu oktoobri numbris - nimelt ilmuvad alates sügisest minu retseptid ka Nipiraamatus! :) Mul on eriti hea meel just Nipiraamatu tiimis kaasa lüüa, sest minu mõttelaad läheb ajakirja vaimsusega äärmiselt hästi kokku: kuidas teha ise, põnevalt ning praktiliselt. Toiduküljed jätkavad sama joont, lisaks on retseptides arvestatud hooajalisuse ning tervislikkusega. Lisatud on palju väikseid nippe ning soovitusi, mis kodus kokkamise lihtsamaks muudavad. Ajakirjast ei puudu ka retseptid lastele, koos laste enda kvaliteedikontrolli kommentaariga, mitme päeva toitude retseptid, mis aitavad väiksema ettevalmistusajaga perele õhtusööki valmistada ning kiired 20-minuti toidud nendeks päevadeks, kui aega või jaksu pikalt köögis toimetada ei ole. Minu üks lemmikuid rubriike on Nipiraamatus aga 'Luubi all', kus iga kuu mõni toiduga seonduv teema või toiduaine üksipulki lahti võetakse. Mulle on alati meeldinud asjade kohta huvitavaid fakte välja uurida ning nohiklikult nii palju kui võimalik toitumist puudutavate teemade kohta lugeda. Nii et mõnele minusugusele toidufanatile on see lugemine üks äärmiselt mahlane kirss juba isegi põneva ajakirja tordil.  




Õuna-soolakaramelli juustukook

24-cm vorm 

Soolakaramell:
  • 150 g suhkrut
  • 80 g soolakristallidega võid või tavalist võid ning 0,5 tl soolahelbeid
  • 20 cl 35% rõõska koort
Põhi:
  • 200 g digestiivküpsiseid
  • 75 ml sulavõid
  • 0,5 tl kaneeli
Täidis:
  • 120 g suhkrut
  • 400 g toasooja toorjustu
  • 300 g maitsestamata kohupiimakreemi
  • 1 tl vaniljesuhkrut või 0,5 tl vaniljekaunapastat
  • 3 suurt muna
  • 2 suurt haput õuna, Antonovkad näiteks on ideaalsed koogiõunad
  • 0,5 tl kaneeli

Alusta karamellist. Mõõda suhkur potti ning kuumuta keskmisel kuumusel ilma segamata 3-4 minutit, kuni suhkur on lahustunud ning karamell on helepruun. Samal ajal soojenda koor teises potis käesoojaks. Tõsta siirup pliidilt ning sega vähehaaval sisse koor. Vaata ette, sest tulikuum karamell võib pritsida. Kui koor ei taha siirupiga seguneda, tõsta pott uuesti natukeseks ajaks pliidile ning sega, kuni kreem on ühtlane. Lisa võitükid, magedat võid kasutades ka soolahelbed ning jäta jahtuma. Karamellkreem taheneb jahtudes. 

Purusta küpsised blenderis ning sega sulavõi ja kaneeliga. Suru küpsetuspaberiga kaetud vormi põhja. Sega toasoe toorjuust suhkru, vanilje, kohupiima ja munadega ning vala segu koogipõhjale. Puhasta ja tükelda õunad (eestimaised õunad kindlasti koos koorega), sega kaneeliga läbi ning puista koogile. Küpseta kooki 180 kraadi juures 50 minutit, kuni õunad on pealt küpsed ning täidis veel veidi keskelt võdiseb. Lase jahtuda, võimalusel üleöö. Enne serveerimist nirista peale umbes pool karamellkastmest. Ülejäänud kaste serveeri koogi kõrvale kastmekannus. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar