26.5.15

Croissant'id sünnipäevahommikuks


Minu kalli ema sunnipäevahommikuks tegin lihtsaid croissant'e. Just ahjust tulnud soojad saiad lõhnasid imeliselt ning sobisid pidulikumasse hommikusse kui valatult. Et oleks üllatus, said varavalges kokku rullitud ja ahju pistetud saiakesed sel korral lehttaignast. Kunagi tahan aga selle päris, mitu päeva kestva taignarullimise ja kokkulappimise ka ette võtta. 


Tegin nii soolaseid kui ka magusaid täidisega croissant'e. Magusad mandlimartsipaniga ja soolased eelmise õhtu kalaküpsetusest üle jäänud forelli-porruga. Samuti läks ahju paar juustuga croissant'i, kuna kõik meil kalasõbrad ei ole.







Mandli-croissant'id

10 tükki

  • 500 g lehttainast
  • 150 g mandlimartsipani
  • natuke võid
  • kaunistuseks mandlilaaste ja tuhksuhkrut

Kui plaanid hommikul küpsetada, pane lehttainas eelmisel õhtul tavalisse külmkappi rahulikult sulama. Hommikul võta lehttainas pakist ja voldi lahti, aga ära õhemaks rulli. Määri taignale õhuke kiht võid. Lõika tainaplaat kümneks võrdhaarseks kolmnurgaks ning jaga martsipan iga tüki laiemasse otsa, jättes servad vabaks. 






Rulli kolmnurgad laiemast otsast tihedalt kokku ning pane ahjuplaadile, kinnituskoht allpool. Kui täidist kusagilt välja paistab, ürita see koht kinni mätsida, et martsipan saiakestest ahjus välja ei voolaks. 





Puista peale mandlilaastud ning küpseta saiakesi 200 kraadi juures umbes 20 minutit, kuni nad on pealt kuldsed. Kuumadele saiadele raputa peale ohtralt tuhksuhkrut. 


Kui eelmisel päeval on ahjus kala tehtud, siis on praejäägid ideaalne järgmise hommiku saiakestesse keerutada. Sama kehtib ka ahjukana/pardi või miks mitte ka ahjupeedi/porgandi/kaalika kohta! Rulli vastavalt külmkapi sisule omale meelepärase täidisega kolmnurgad kokku ning naudi hommikukohvi või -teega.




Forelli-porru croissant'id 

10 tükki
  • 500 g lehttainast
  • 100 g ahjuforelli
  • pool väiksemat porrut
  • 1 sl toorjuustu, kas maitsestamata või ürtidega
  • pipart
  • kaunistuseks seesamiseemneid

Võta lehttainas sügavkülmast eelmisel õhtul külmkappi sulama. Voldi tainas laual lahti, aga ära rulli. Lõika terava noaga tainaplaat kümneks võrdhaarseks kolmnurgaks. Sega omavahel ahjukala, kas toores või kergelt pannil võis praetud porru, toorjuust ja paar keerdu pipart. Pane supilusikatäis täidist kolmnurga laiemasse otsa ning keera saiake täidisega otsast alustades rulli. Pane ahjuplaadile, kinnituskoht allpool ning puista igale pirukale seesamiseemneid. Küpseta ahjus 200 kraadi juures umbes 20 minutit, kuni saiad on kerkinud ja kuldsed. 





Serveeri sarvesaiu soojalt! Suurt muret, et nad võiksid enne lauale jõudmist ära jahtuda, ilmselt ei ole, sest majas leviv lõhn toob huvilised juba enne saiakeste valmimist kööki. Laululinki täna ei jagagi, kuulake hoopis õues linnulaulu!




Ja nagu näha, siis hommikusöögilised kiitsid ka heaks. ;)





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar