Mesi ja sinep. Nagu sukk ja saabas. Käivad ikka koos. Olgu siis kas salatikastmes või erinevates marinaadides. Ja ega meesinep ka ilma asjata popp pole. ;) Siin retseptis on nad koos maitset andmas lõhele. Mida lähemalt tulnud mesi, (Eesti mummid üle kõige!) ja kaugemalt tulnud sinep (Loe: Mida lähemalt Dijonile ehk Maille' on parim ja selleks ka jääb! Vabandust, Põltsamaa Kange...), seda maitsvam kala saab. Kindlasti tuleks siin retseptis kasutada teralist sinepit, et terakesed kuuma saades vaikselt end röstiksid ja tuppa eriti mõnusat hõngu tooksid.
Lõhefileed võib sama hästi kui grillil või ahjus, valmistada ka pannil. Ei tuleks karta, et kala kuidagi kuiv või halvem jääb. Eriti kui on nahaga tükk, on üleküpsetamisoht imeväike ja võid kindel olla, et kala külge keerates ka kuhugi laiali ei lagune. Lisaks mugavusele saab pannil tehtud lõhe ka imekiiresti valmis, nii et kui aega palju ei ole ja vaja maitsev ning esinduslik õhtusöök lauale saada, on pannikala hea valik.
Lõhefileed võib sama hästi kui grillil või ahjus, valmistada ka pannil. Ei tuleks karta, et kala kuidagi kuiv või halvem jääb. Eriti kui on nahaga tükk, on üleküpsetamisoht imeväike ja võid kindel olla, et kala külge keerates ka kuhugi laiali ei lagune. Lisaks mugavusele saab pannil tehtud lõhe ka imekiiresti valmis, nii et kui aega palju ei ole ja vaja maitsev ning esinduslik õhtusöök lauale saada, on pannikala hea valik.
Mee-sinepi lõhe
kahele
- 400 g nahaga lõhefileed
- 1 sl teralist Dijoni sinepit
- 1 sl mett
- 1 sidrun
- soola
- pipart
- õli praadimiseks
Lõika lõhefilee koos nahaga portsjoniteks, millisena soovid seda serveerida. Sega kausis omavahel poolest sidrunist pressitud mahl, mesi ja sinep. Sega kuni mesi on lahustunud ja marinaad ühtlane. Maitsesta soola ja värskelt purustatud pipraga ning määri segu kalale. Kui aega on, lase kalal marinaadiga pool tunnikest puhata, aga võid fileed ka kohe pannile visata. Kui aega ja võimalust on, sobib samamoodi ette valmistatud kala ka loomulikult grillil või ahjus valmistada. Grillil siis tuleks fileedele küll fooliumitekk ümber mässida, et nad liialt otsest kuuma ei saaks.
Pane lõhefileed vähese õliga tulisele pannile, nahk allpool. Küpseta kala pannil liigutamata, kuni nahk on krõbe ja kala äärtest umbes 1 cm jagu heleroosat küpsenud värvi. See peaks aega võtma nii 2-3 minutit, olenevalt lõhefilee paksusest. Keera fileed ringi ning küpseta, jälle neid pannil liigutamata, umbes 1 minut, kuni köök on mee- ja sinepilõhna täis. Igaks juhuks võid piiluda, kas kala ka seest on küps, kuid tavaliselt peaks see nn 1 cm reegel ühtlase paksusega fileedel toimima. Hea oleks, kui kala liiga palju pannil ringi ei käi, vaid ühe koha peal püsib. Nii saab marinaad kõige paremini kalale mõnusa karamellise kooriku küpsetada.
Serveeri kala kuumalt värske salati või soovi korral ka riisiga. Ja kõrvailuks otse kuuekümnendatest: vahvad ja vallatud Shangri-Las'd!
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar