10.7.15

Suur Salatieri ehk grillikõrvaseid suvesalateid igale maitsele


Õhtul on plaanis grillpidu ning lauale oleks ka mõni hea salat vaja välja võluda? Kuna õues on (loodetavasti) soe ja grillilt tulev liha täidab juba parajalt kõhtu, siis kõrvale tahakski ainult mõnd salatit, kõik riisi-kartuli-pastamõtted juba aegsalt ära unustades. 


Siin mõni hea, kiire ja lihtne salatiretsept, et grill õnnestuks täielikult ning kõigi sööjate näol oleks naeratus. NB! Eriti käib see viimane koka kohta, kes köögis vaaritamise asemel peaks samuti kõigi teistega õues kvaliteetaega veetma! 


Esimene salat, mis näeb vaagnal imeilus välja, on Itaalia klassik Caprese salat. See oma sünnimaa lipuvärvides salat koosneb ainult mozzarella'st, tomatist ning basiilikust ning ta on maitsestatud vaid oliivõli-soola-pipraga. Et salat tuleks hea, peab ka tooraine esmaklassiline olema. Soovitan kasutada kvaliteetset pühvli-mozzarella't, neitsioliivõli, värskelt purustatud (mitte jahvatatud) musta pipart ning nüüd, kus hooaeg just algamas (lõpuks, jee!), eestimaiseid magusaid lihatomateid.




Caprese salat

vaagnatäis
  • 400 g tomatit
  • 250 g ehk kaks palli mozzarella't
  • pool potti värsket basiilikut
  • oliivõli
  • soola
  • musta pipart

Viiluta tomat ja mozzarella. Lao vaagnale vaheldumisi tomati ja mozza-viilud ning basiilikulehed. Nirista üle kvaliteetse neitsioliivõliga ning maitsesta soola ja pipraga. Lase jahedas maitsestuda. Salat on parem, kui juustul ja tomatil on aega õli sisse tõmmata. 

*

Tunnistan ausalt, see on küll täielik patustamine, aga kui on kiire, poes Rooma salat näeb välja nagu eelmise aasta muru, ise kastet ei jõua teha, aga isu on suur, ei ole muud teha, kui kohandada asjaoludega ning teha valmis üks imemaitsev:




Caesar'i salati noorem vend kanaga

suur vaagnatäis, näiteks see IKEA metallist ahjuvorm, mis pooltes eesti kodudes olemas on
  • poolteist suuremat pead jääsalatit
  • 400 g kirsstomateid või kirss-ploomtomateid
  • 400 g kanafileed
  • u 200 g ise tehtud või Vertigo Caesar'i kastet
  • 100 g parmesani või muud kõva laabijuustu
  • 4-5 viilu (täistera) röstsaia või ciabatta't
  • oliivõli
  • soola
  • pipart

Kõigepealt tükelda ning pruunista väheses õlis kanafilee. Maitsesta soola-pipraga ning jäta ootele. Järgmiseks valmista krutoonid ehk röstitud saiakuubikud. Lõika meelepärane saialine kuubikuteks ning laota ahjuplaadile. Nirista peale oliivõli ning keeruta lisaks paar keerdu musta pipart. Küpseta ülemisel siinil 180 kraadi juures grillrežiimil 5-10 minutit, kuni kuubikud on mõnusalt  pruunistunud ja krõbedad.

Pese jääsalat ja rebi tükkideks. Lõika tomatid kaheks, jättes osad tomatipoolikud kaunistuseks. Sega salat, tomatid ja pooled kanafileetükid kastmega. Kui ise kastet teha ei jõua, siis on ainuke minule teada hea, lausa väga hea maitsega valmis Caesar'i kaste Vertigo oma. Õnneks on seda pea kõigis suuremates poodides ka saada, nii et kellel munakollaste ja anšoovistega mässamiseks tuju ei ole, soovitan proovida!

Valmissegatud salatile puista peale ülejäänud kana, krutoonid, juustulaastud ning kõrvalepandud tomatid. Kiired ajad nõuavad nutikaid lahendusi, nii et juustuks kasutasin juba valmis laastudena (laastatud juust? :D ) Valio Forte Classico juustulaaste. Ühest pakist piisas salatile täpselt parajalt. Keeruta peale veel veidi musta pipart ning imeilus ja maitsev salat ongi serveerimiseks valmis!

*

Puuviljad ja salat? JAA! Eriti nüüd, kus melonid-aprikoosid on magusad ning kodumaised maasikad viimaks valmis. 





Suvine salat puuviljadega

suurem kausitäis
  • 1 pea jääsalatit
  • 1 pikk kurk
  • 7 aprikoosi
  • 300 g maasikaid
  • pool kollast või rohelist melonit
  • oliivõli
  • valge veini palsamiäädikat (mitte kreemi!)
  • mett
  • sinepit
  • soola
  • pipart

Pese salat, kurk ja puuviljad. Rebi jääsalat kaussi, lisa hakitud kurk, aprikoosiviilud, maasikasektorid ning melonitükid. 

Kastmeks tee klassikaline vinegrett, segades 2 osa oliivõli 1 osa äädikaga, lisades maitse järgi võrdses koguses sinepit ja mett ning kaste soola-pipraga maitsestades. Vala kaste salatile ja serveeri kohe.

*

Järgmine retsept on tänuväärt abimees siis, kui pea köögivabalt on vaja hea salat lauale panna. Eks ikka tuleb ette, näiteks piknikul või kusagil metsavahel. Nuga ja sool-pipar kaasa ning salatimeistrile jääbki ainult hakkimise vaev rõõm! Salatikastmeks on siin keefir, mida leiab poest ka täpselt parajates väikestes pakkides, nii et ei pea muretsema, et poolik pakk hapukoort või lahtine oliivõlipudel kuhugi pärast söömist vedelema jääb. Hetkel tulevad ette näiteks Valio Gefilus Kefir 300 g pudel (ei ole trükiviga, vaatasin järgi, ongi ühe f-iga) ja Helluse 330 g väike pakike. 




Roheline grillsalat
  • 1 suur pea hiinakapsast
  • suur kimp rohelist sibulat
  • suur kimp tilli
  • 2 -3 dl keefirit 
  • soola
  • pipart

Pese ja haki hiina kapsas peeneteks ribadeks. Haki juurde ka sibul ning till - mida rohkem, seda parem salat tuleb! Lisa keefir ning maitsesta soola-pipraga. Sega salat läbi ning lase enne söömist maitsestuda.

*

Grilli kõrvale sobib imeliselt ka Ameerikast ning just burgerite vahelt oma võidukäiku alustanud coleslaw' ehk kapsa ja porgandi riivsalat. Iga eestlane teab, et üks õige vanakooli putkaburks ehk rotikas peab olema maetud suure kuhja coleslaw' alla, nii et seda on võimatu süüa, ilma, et terve nägu kastmega koos ei oleks. 



Coleslaw

  • 1 keskmine valge peakapsas
  • 3 porgandit
  • 0,5 dl majoneesi
  • 0,5 dl maitsestamata jogurtit
  • 1 sl mahedat v 1 tl kanget sinepit 
  • 1 tl suhkrut
  • 1 tl õunaäädikat
  • soola
  • pipart

Riivi kapsas ja porgand kaussi. Kes vähegi tahab midagi veel oma käelihastega samal päeval teha, soovitan selleks kasutada kombaini. Sega kastmeks majonees, maitsestamata jogurt, sinep, suhkur ja äädikas. Maitsesta soola-pipraga ning sega kaste kapsa-porgandiga läbi. Ideaalis võiks salat vähemalt paar tundi jahedas seista.

 *

Hea idee on tavalise leiva asemel liha ja salatitega lauale panna korra tervelt grillil käinud Gruusia leib. Pehme saialisele piisab minutike ühelt, minutike teiselt poolt, et mõnusalt üles soojeneda ja väike must serv saada. Esimene kord, kui tegime, tundus et äkki andsime leivale isegi liiga palju kuuma, aga just mustad krõbedamad tükid läksid esimesena loosi. 

Serveeri tervelt, et igaüks saaks ise endale meelepärase tüki rebida. Kel harjumus leivale ka midagi määrida, võib saia kõrvale ka kas tavalist talu- või mõnd maitsevõid pakkuda.



Laulusoovituseks minu andeka kunagise koolikaaslase Jaanika ja tema sõbra sume ja sulnis Võõra mehe laul

Imemaitsvaid grillpidusid suurepäraste salatite seltsis! :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar