Eestlastele ikka meeldib viriseda ja väike ving on ainult tervisele kasulik. Eks kuidagi peab ju sotsiaalset vestlust arendama ka siis, kui vahel midagi öelda ei ole. Eks käiame siis seda sama vana head lemmikut edasi ja räägime millest? Ilmast. Või selle puudumisest.
Tegelikult tahtsin ma öelda, et mind pole absoluutselt sellesuvineaastane kuuma ja rannailma puudumine morjendanud. Pigem vastupidi, kõik on kuidagi rahulikult ja sujuvalt möödunud ning nagu nali on juba päevad jälle pikemad, sall igapäevane kaaslane (mitte et ta vahepeal oleks üldse kuhugi kadunud), Selveris vihikud ja pinalid soodushinnaga ja talveks hoidistamine täies hoos. Isegi seenel on juba käidud - miski, mis mulle ikkagi pigem sügisega seondub. Eks ilmselt mõjutab minu stoilist rahu ka see, et sel aastal ei ole ma veel puhkust võtnud. Mis sealt kontoriaknast ikka vahet, kas pilv või päike või rahe või äike. Isegi kergem on tööpäevi taluda, kui tead, et terve ülejäänud elanikkond parasjagu rannas oma parimat puhkust ei veeda. ...Jälle see eestlaslik kadedus lööb välja. Nii et siiamaani on kõik ladna olnud. Aga nüüd, augustis on lõpuks kätte jõudnud see pidulik hetk, kui ma ka lõpuks puhkan ja nüüd ei ütleks paarist kuumalainest küll ära. Nii et pai ilmataat, võid kõik eelmiste kuude olemata jäänud soojakraadid nüüd tasa teha. Üldse ei nuriseks!
Kuniks aga mu palve veel teel on ja pilv veel taevas ripub, tuleks teha üks hea maitsev supp, et vähemalt seest soe oleks. Eriti kui kurk valutab. Viimasel ajal olen kohe eriliselt kalalainel olnud. Punased ja valged ja suitsu ja soola ja marinaadis ja ja... Ega siinne leemekegi alla jää, ikka sai lõhe sisse pandud.
kolmele
- veerand väiksemat lillkapsast
- 2 porgandit
- 100 g rohelisi herneid
- 2 tomatit
- 200 g lõhefileed
- 2 dl kookospiima
- 4 dl kuuma vett
- 0,5 tl purustatud koriandriseemneid
- 1 kaffirlaimi leht või poole laimi mahl
- 0,5 tl uhmerdatud kuivatatud sidrunheina
- jupp värsket ingverit
- näpuotsaga tšillipulbrit
- pool tl suhkrut
- 1 sl kalakastet
- soola
- (kookos)õli praadimiseks
- serveerimiseks koriandrit või laialehelist peterselli
Pese köögiviljad ja koori porgandid. Lõika lillkapsas õisikuteks, porgand viiludeks ja tükelda tomat. Lõika lõhefilee kuubikuteks.
Pane uhmerdatud koriandriseemned, sidrunhein ja tšillipulber õlitilgaga potti ning kuumuta minutikene, kuni köök on vürtsiaroome täis. Lisa lillkapsas, porgand, kaffirlaimi leht ja vesi. Maitsesta kalakastme ja vähese soolaga ning keeda, kuni köögiviljad on poolpehmed. Lisa potti riivitud ingver, suhkur ja kookospiim ning kuumuta supp uuesti keemiseni. Nüüd vala potti herned ja lõhekuubikud. Keeda paar minutit, kuni lõhefilee on küps. Maitsesta supp, lisades vajadusel soola, kalakastet või laimimahla.
Pane iga kausi põhja tükeldatud tomatit ning tõsta peale kuum supp. Serveeri koriandri või laialehelise peterselliga.
Head isu ja ärge siis tehke seda rumalust, mis mina ja end eestimaises suvekuumuses külmetage! Juutuubi mängima Bobi It Ain't Me Babe.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar