Augustikuu tüürib septembri poole ning kõik ju teavad, mis see tähendab. Vihikute-joonlaudade aeg ja taaslinnastumine. Isegi kui sügis veel end uksest ja aknast sisse ei pressi, temperatuur näitab sündsaid päevituskraade (see, et AK ilmateates kasutatakse juba sõna öökülm, ei loe) ja puud on veel täitsa rohelised. Aga vist on natuke eestlaslik ka see tunne, et on juba puhatud küll, peaks jälle end liigutama hakkama. Isegi kes seda eitab, teab, et väike tõetera on siin sees. Töörahvas ikkagi. ;)
Aga sellest hoolimata tuleks veel suvistest lõunatest viimastel puhkusepäevadel maksimum võtta ning üks õite hää suvesupp serveerida. Varem olen postitanud ühe peediga rõõsa roosa variandi, siin aga üks klassikaline valge ja värvilise aiakraamiga potitäis.
Mulle meeldib, kui okroškas on nii värsket kui ka hapukurki. Ikka õige väike kibe nüanss peab sellel suvevärgil olema. Felixi kurgisalat on siin hea variant, kui endal hetkel hapukurki pole kapist võtta. Hakkimisvaeva ka vähem. (Eelmise aasta kurgid on ammu otsas ja selleaastane värske hapukurk ei ole ikka päris see.) Isa ütles lauda istudes meie supi peale küll, et "mis vedel salat see on", aga sõi kaks kausitäit ja pärast oli naeratus näol.
Köögiviljaokroška
neljale
- 1 l keefirit
- 1 dl tükeldatud hapukurki või Felixi kurgisalatit
- 4 värsket kurki
- 2 tomatit
- u 300 g rediseid
- kimp aiarohelist suppi + serveerimiseks (tilli, peterselli, murulauku)
- 1 tl sinepit
- 1 tl mädarõigast
- soola
- pipart
- 240 g pakk heeringat
- 2 muna
Tükelda värske kurk ja redised potti. Lisa hapukurk või Felixi kurgisalat. Haki sisse aiaroheline ja vala peale keefir. Maitsesta supp sinepi, mädarõika, soola ja pipraga ning sega korralikult läbi. Pane potile kaas peale ning jäta külma lõunat ootama. Keeda munad kõvaks ning jäta samuti jahtuma.
Enne serveerimist haki supi sisse tomatid ning lisa vajadusel soola või pipart. Tomatid annavad üldjuhul palju vett välja ning teevad supi vedelamaks, kuid kui tundub, et vedelikku ei ole piisavalt, lisa veidi vett/keefirit/piima, kuni saad sobiva konsistentsi. Haki munad, kuivata köögipaberiga heeringas ning lõika samuti tükkideks. Pane muna, heeringas ning aiaroheline eraldi kausikestesse lauale, nii, et igaüks saaks endale meelepärast supile tõsta. Ja olgem eestlased, leib ja või ei tohi laualt puududa!
Meie supisöömine terrassil päikese käes oli kodune ning liialt lauailuga vaeva ei näinud. Vabandage siis Tere või ja merevaigu rõõmsaid pakke. Puhkusmugavuse värk. ;) Muide, nii kandikuga kõik välja tassida oli eriti mugav. Ja pärast koristustrajektoor terrass-köök läks ka kergemalt.
Laulusoovituseks Moloko The Time Is Now.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar