Kui kooki tegema ei jõua, siis põhimõtteliselt mängib ju lihtsa mehe koogi ka meeleib või moosisai välja. Jahuküpsetispõhi ja magus kate. Ega USAs ilma asjata PB&J ehk maapähklivõi ja moosiga võikud nii popid pole. (Kes täpsemalt kursis ei ole, siis õnneks WikiHow pakub lihtsat 11-etapilist visuaalse lisaga tööjuhendit nende tegemiseks, kus unustatud pole ka nipinurka ega välja tuua töövahendeid ning ohutusnõudeid.)
Minu isiklik lemmik tavalise mee ja kondenspiima kõrval vahel leivaviilule määrida on sidrunivõie. Kes Prantsusmaal Bretagne'i piirkonnast pärit caramel au beurre salé'd ehk soolakat võikaramelli on proovinud, teavad ka selle sõltuvusttekitavalt maitset. Ilmselt on hea, et seda meie poevõrgus väga tihti ei kohta...
Kes aga aste kaugemale tahaks minna ning erinevaid määrdeid ise kodus teha, siis valik on ju lai! Kodustest šokolaadi-pähklikreemidest võiete ja marjasegudeni. Maitsva määritava karamelli saab näiteks ka mandlimartsipanist. Siin retseptis on võrraldes tavaliste karamellkreemidega mandlijahu sisaldus suurem ning selle arvelt ka või kogus väiksem. Kreemi võib ka otse mandlijahust martsipani asemel teha. Sel juhul sega eelnevalt 60% mandlijahu ja 40% tuhksuhkrut, et retseptis vajalik martsipanikogus saada.
Minu isiklik lemmik tavalise mee ja kondenspiima kõrval vahel leivaviilule määrida on sidrunivõie. Kes Prantsusmaal Bretagne'i piirkonnast pärit caramel au beurre salé'd ehk soolakat võikaramelli on proovinud, teavad ka selle sõltuvusttekitavalt maitset. Ilmselt on hea, et seda meie poevõrgus väga tihti ei kohta...
Kes aga aste kaugemale tahaks minna ning erinevaid määrdeid ise kodus teha, siis valik on ju lai! Kodustest šokolaadi-pähklikreemidest võiete ja marjasegudeni. Maitsva määritava karamelli saab näiteks ka mandlimartsipanist. Siin retseptis on võrraldes tavaliste karamellkreemidega mandlijahu sisaldus suurem ning selle arvelt ka või kogus väiksem. Kreemi võib ka otse mandlijahust martsipani asemel teha. Sel juhul sega eelnevalt 60% mandlijahu ja 40% tuhksuhkrut, et retseptis vajalik martsipanikogus saada.
Isetehtud magusa karamellkreemiga purk sobib niisama maiustamise kõrval imeliselt ka kingikotti, eriti kui tegu on suure maiasmokaga.
Mandlikaramell
- 100 g mandlimartsipani (mandleid vähemalt 60%)
- 3 sl suhkrut
- 50 g võid
- 1,5 dl 35% rõõska koort
- soovi korral veerand ampulli mõrumandliessentsi
- 50 g mandlilaaste
Riivi või pudista sõrmede vahel martsipan väikesteks tükkideks ning pane madalale tulele pliidile koos suhkru ja võiga sulama. Kui segu on sulanud ning hakkab pruunistuma, lisa vähehaaval segades rõõsk koor. Sega kreem ühtlaseks ning lase pakseneda. Võta karamell tulelt ning sega sisse mandliessents ja veidi käe vahel purustatud mandlilaastud. Pane segu kuumalt purki ning tarvita nädala jooksul.
Mandlikaramell sobib suurepäraselt näiteks pannkookidele-jäätisele kastmeks või ka niisama saial-leival söömiseks. Ja oleme ausad, ka purgist otse lusikaga maiustamine pole patt.
"Ja kui võõrustaja siis veel küsis, mida külaline leiva peale soovib, kas mett või kondenspiima, oli Puhhi erutus juba nii suureks kasvanud, et ta vastas: “Mõlemat!” Aga et mitte just ahnepäitsuna näida, lisas: “Leiva pärast, palun, ei tasu sul vaeva näha.”
Muidu kreemjasse võidesse lisavad mandlilaastud väga mõnusa krõmpsu ning lisaks veidi tükilisele tekstuurile annab see lisaks mandlimaitset. (Ka näiteks maapähklivõidest on minu meelest parem just crunchy versioon, ehk see, kus ka pähklitükke sees on.)
Veel saab karamelli kasutada näiteks kookidel glasuurina. Eriti hästi sobivad hapukad koogid, kus magus karamellkate tasakaalustaks koogi hapukust. Siin pildil sai karamelliga kaetud näiteks lihtne rabarberikook, mille retsept (kui seda saab üldse retseptiks nimetada) ka mul blogis üleval on.
Ja kui mandlikaramell läheb kingiks, riieta purk ikka ilusasti ära ka! Kui sobivat riidetükki parajasti käepärast ei ole, võta üks kõige tavalisem valge salvrätt ning täpita ta markeriga rõõmsamummuliseks. Paelaga kaane ümber, kääridega nurgad ümaraks ja saadki kena seeliku purgile selga!
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar