25.9.15

Tatrapõhjal sibulaquiche


Avastasin, et mul on ka enda kvartalis mahepood täiesti kiviga visata. Ökosahver, küll veidi nurga taga Mulla tänava sisehoovi keldrikorrusele peidetud, pakub täiesti toredat valikut kõigest mahedast ja meeldivast. Kuigi oma värske vilja valiku teen ikka ka edasipidi Balti jaama turult, siis näiteks kuivainete jaoks kergendan hea meelega oma rahakotti just sellistes poodides. Nii sattus ka mahe tatrajahu minu koju. Kui tatraküpsiseid olen mitmeid kordi varem maitsnud ja plaan on varsti neid ka ise teha (coming soon...), siis pirukapõhja tegin 100% tatrast esimest korda. Sai hea. Teen veel. Ja ka katsetamisruumi on: põhi saab hea mure ja suhteliselt neutraalne, nii et annaks mängida nii mõne huvitava (või ka täiesti tavalise) juustu, hapukoore või maitseainete lisamisega. (coming soon...)

;)





Tatrapõhjal sibulaquiche

11 x 35 cm vorm

Põhi:
  • 150 g tatrajahu
  • 50 g võid
  • 1 munakollane
  • paar sl vett
  • 1 tl soola
  • 0,5 tl kuivatatud punet

Täidis:
  • 500 g sibulaid
  • võid ja õli sibulate praadimiseks
  • soola
  • pipart
  • kuivatatud punet
  • 200 g toorjuustu, näiteks maitserohelisega
  • 1 muna 

Põhjaks mõõda tatrajahu maitseainetega kaussi, näpi külma võiga puruks ning lisa munakollane ning 1-2 sl vett. Suru segu kokku taignapalliks, vajadusel lisa veel veidi vett, kuni tainas kokku hakkab. Suru tainas vormi põhja ja äärtele, täksi kahvliga auguliseks ning pane külmkappi pooleks tunniks puhkama. 



Täidiseks koori ja viiluta peenelt sibulad. Kuivata silmad ja nuuska nina puhtaks. Pese käed. Ava aken, et sibulate praadimisel eralduvad õlid sind älle nutma ei ajaks. Pane pannile võid ja õli (mõlema segus praevad sibulad kõige hõrgumaks) ja lisa ka juba enne sibulaid pannile soola. Prae sibulad kuldseks, aga ära pruunista. Maitsesta korralikult soola ja pipra ning vähekese kuivatatud punega. Jäta pannile jahtuma. Klopi kausis toasoe toorjuust ja muna ühtlaseks. Kui kasutad maitsestamata toorjuustu, lisa ka natuke soola ja soovi korral oma maitse järgi ürte. Küpseta pirukapõhja 180 kraadi juures 10 minutit, kuni tainas on pealt kuiv. Sega veidi jahtunud sibulad toorjuustuseguga ning vala eelküpsetatud pirukapõhjale. Küpseta quiche'i 180 kraadi juures umbes 30 minutit, kuni pirukas on valmis. 




Serveeri värske salati ja külma valge veiniga. ;) 


Küll oli tore nami-nami siit artiklist lugeda, et Gewürtze ja Rieslinguid tulebki suurte sõõmudega juua. Tuleb välja, et ma olen alati asja õigesti teinud ja kui mu klaas saab enne teisi tühjaks, siis on see ainult selle pärast, et ma nautisin oma veini õigesti. 


Näiteks on Rieslingut või Gewürztraminerit parem nautida suuremate sõõmudega kui Chardonnay’d, Semillon’i või Savignon Blanci. Väiksemas sõõmus tulevad paremini esile rohused, lillelised ja puidused maitsed ning küpseõun ja mandel, suuremas suutäies, seebised, petroolised maitsed, mesi,  melon, marjad, tsitrused ja trühvel.


Säh teile! :D
Ja kõlarisse Vaiko "Sinkjad Sünkjad". Ilusat reedet & nädalavahetust!




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar