29.3.16

Šokolaaditäidisega rukkiküpsised & grillhooaeg 2016 kevadpühadega avatud!


Eelmisel nädalal käisime perega reisil ning alguses tundus, et vaiksel laupäeval Eestisse tagasi jõudes jäävadki munadepühad sel aastal pidamata. Mõtlesime, et eks reisiväsimus ja lemmiktegevus kohvrite lahti pakkimine võtavad oma aja jne. Aga näed, ilus ilm õues, läks hoopis teisiti! 



Õige päev pidu pidada ongi ju alles pühapäeval, kuigi Eestis viimasel ajal eriti kristliku kalendri päevadest kinni ei peeta ja enamikes peredes möödub pikk nädalavahetus vist täies mahus keedumunade tähe all.


Sibulakooreklassika

Pühapäeval sai sõbrannadega brunch'i ehk eestikeelse toreda sõnaga lõmmikut peetut, lihtsas võtmes, laual kiired näksid ja põhirõhk koos aja veetmisel. Nädal aega koduköögist eemalolek andis tunda ning kuigi algselt plaanisin miskit poest kaasa haarata, leidsin end kell varahommik hoopis küpsisetainast segamas. 


Pärastlõunal läksin pere juurde linnast välja, kus puhkus maximus korras sai nii mune pühitsetud (pühitud?) kui ka liha võetud - avasime grillhooaja! Käisin mõtte välja, et peaks grilli tegema ja tuli välja, et ema oli eelmisel päeval just poest paki grillvorste ostnud! Ju ta siis alateadvuses tundis, et läheb grilliks, sest pannil või ahjus need ju eriti head ei tule. Öelge nüüd veel, et intuitsioon ei tööta ka perekonnasiseselt! Lisaks vorstidele lükkasime vardasse ka suvikõrvitsat-seeni, kõrvale kerged salatid ja suvevääriline söök pea vaevata valmis! 


Grillsöed valmimas, viimase moe järgi konstruktsioonil ehk beebivanni jalad taaskasutusse!

Meie peres on traditsiooniks saanud, et munadepühal käib Jänes aias martsipanikujukesi peitmas, mis siis tuleb koos üles otsida. Ühel esimestest kordadest, kui aias jahil käisime ja ka lumi maas oli, saime küll meie, lapsed, peidukohtadele kiiresti jälile. Lumel olid selgesti Jänese 47 number saabaste jäljed näha. Järgmisel aastal oli Jänes targem ja terve aeda kattev lumevaip oli risti-rästi tema käpajälgi täis, jällegi millegi pärast number 47 saabastes. 


Sel aastal oli Pikk-kõrv poest küll Kalevi martsipanikommide paki kaasa haaranud, aga aianurkade asemel olid kommid köögikapis maandunud. Hmm.. Kell 9 õhtul, kui väljas juba pime, otsustasime ikkagi ka kommijahi maha pidada, aga uues võtmes. Jänes (jällegi number 47 saabastes) käis õue läbi, meile õe ja emaga pandi pealambid pähe, anti walkie-talkie'd kätte ja ööorienteerumine algas! Sel aastal olime linna aialapi asemel esimest korda suures metsas ja selliselt maa-alalt pakitäit komme oli palju vahvam otsida kui aiast ainult üht kujukest. Omavahel sidet pidades mängis Missioon Martsipan ka toreda ekstreemsusenoodi välja. Muide, need lillad kommipaberid läigivad päris vahvalt metsapimeduses, kui neile oma pealambivihuga pihta saad. Minu skoor - 4 kommi! Jee! Ma arvan, et sellest saab uus traditsioon ja öised valgusvihud kevadpühade ajal saavad meie maja metsas iga-aastaseks nähuks. ;)

Jahisaak


Ah, kevad! Elagu! 


Aga nüüd küpsised. Küpsetasin sõbranna juurde kaasa kahepoolsed šokolaaditäidisega rukkiküpsised, nn võileivaküpsised ehk sandwich cookies, nagu USAs öeldakse. Algne küpsiseretsept nami-namist, lisasin kommentaaridest Kaare soovituse järgi ka kardemoni, et rukkimaitse paremini esile tuleks. Töötas. Tegin algretseptist pool kogust ja sain täpselt 70 väikest küpsist, ehk 35 kahepoolset. Šokolaaditäidist jätkus ka täpselt tilga pealt, kuigi osad maiasmokad ütlesid, et isegi rohkem oleks võinud kreemi küpsisepoolte vahel olla. Minu meelest sai aga täpselt õige kogus magus-mõrudat šokolaadimekki krõbeda ja rustikaalse rukki tasakaaluks. 




Šokolaaditäidisega rukkiküpsised 

35 täidisega küpsist

Küpsisetainas:
  • 100 g võid
  • 85 g suhkrut
  • 1 muna
  • 2 dl täistera rukkijahu
  • 1 dl nisujahu
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
  • näpuotsatäis soola
  • 1 suurem või 2 väikest kardemonikupart
Šokolaaditäidis:
  • 60 g tumedat 70% šokolaadi
  • näpuotsatäis soolahelbeid
  • 10 g võid
  • 10 g piima

Valmista küpsisetainas. Vahusta toasoe või suhkruga heledaks. Vahusta juurde muna. Purusta kardemoniseemned uhmris peeneks. Sega kuivained omavahel ning lisa taignasse. Sega ühtlaseks ja pane taignapall vähemalt pooleks tunniks külmkappi tahenema. Sel ajal valmista täidis. Sulata või piimas väikeses kausis vesivannil. Keera tuli maha, kuid jäta kauss kuuma auru kohale. Lisa tükeldatud šokolaad ja soolahelbed ning sega ühtlaseks. Jäta jahtuma. 


Võta tainas külmkapist ning rulli jahusel laual paaris kolmes jaos õhukeseks. Lõika kas piparkoogivormi või mõne muu ümara vormiga väikesed ringid ning lao küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Mina kasutasin klaasist 4,5 cm diameetriga pitsi ja sain sellest kogusest täpselt 70 küpsist, mis mahtusid kenasti kahele ahjuplaadile. Küpseta 200 kraadi juures umbes 10 minutit, kuni küpsised on helekuldsed. Lase restil mõne minuti jahtuda. Määri ühele küpsisele veidi täidist ning sobita teisega kokku, et saad kahepoolsed küpsised. Küpsised on maitsvad nii samal kui ka järgmisel päeval.


Laulusoovituseta postitus sel korral. Kevadnoodid niigi õues!



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar