11.4.16

Rummi-rosina kaerahelbeküpsised


Käisin eelmisel nädalal sõbrannal Euroopa teises otsas külas ning küsisin enne reisi, mis ma Eestist talle kaasa võiksin viia-tuua. "Koduseid kaeraküpsiseid" vastust peab ju austama! Müts maha, ka minu ühed lemmikud küpsised on just lihtsad kodused krõbedad kaerahelbeküpsised. Et tavalistele pätsidele veidi vürtsi lisada, said helbed endale seltsi rummi-rosinad. Ja kohupiim annab küpsistele peale auväärt eestipärasuse ka eriti hea maheda meki. Õite hääd!


Muide, juba aastaid mõtlen iga jäätisehooaja alguses, et rummi-rosina mekk võiks lõpuks ka väikese jäätise kujul kaubandusvõrku jõuda. See, et Balbiino jms lettidest saab seda palli kaupa osta, ei aita just väga, kui väljas on 30 (okei, ärme liiga optimistlikud ka ole, siiski Eesti suvi) või pigem 22 kraadi, jäätiseisu on suur ja ühtegi jätsiputkat silmapiiril ei ole. Turgu oleks kindlalt! Rumm ja rosin jäätisesse! Ja eelistatavalt mitte pea söödamatusse papptopsi, vaid ikka krõbedasse vahvlikoonusesse. ;)

Vihje! Vihje!




Rummi-rosina kaerahelbeküpsised

2 ahjuplaaditäit ehk u 50 küpsist
  • 75 g väikeseid rosinaid või korinte
  • 0,5 dl tumedat rummi või 0,5 dl vett ja pool ampulli rummiessentsi
  • 1 dl ehk 65 g nisujahu
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 1 dl ehk 90 g mahedamaitselist õli
  • 500 g täistera kaerahelbeid
  • 100 g kohupiima
  • 65 g mett
  • 2 muna

Pese rosinad või korindid kuuma veega ning jäta üleöö kas rummi või vee-rummiessentsi segusse likku. 


Sega jahu küpsetuspulbriga, lisa ülejäänud ained peale munade ning sega korralikult ühtlaseks. Hoia küpsisetainast tund aega külmkapis. Nüüd sega helbemassi ka munad, vormi märgade kätega väikesed lamedad pätsikesed ning lao küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta küpsiseid 180 kraadi juures umbes 15 minutit. Lase restil veidi jahtuda. Paki küpsised karpi, lenda sõbrale külla ja söö parimas seltskonnas mõnel Lõuna-Euroopa terrassil sooja päikese käes. 

Laulu ka. BOY - "Boris".



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar