3.9.16

Kaerapõhjal jogurti-pohlakook








Ah, mis? juba september? Isegi kui koolipingi nühkimisest on omajagu aega möödas, mõjub septembri algus ikkagi tähtsa verstapostina. Hea aeg, kui tundub õigustatud enda elu mingil tasandil jälle ümber korraldada. (Rubriik: "Septembrist hakkan jälle trennis käima", "Septembrist olen korralikum jms..."). Küll olen ka ise kunagi teinud Sober September'i (pea poolkogemata, sellele eriti mõtlematagi, aga pärast ikka hea silt külge panna) ja küll on sotsiaalmeedias välja kuulutatud erinevaid algatusi à la "Septembris toitun lihavabalt" ja Vegan week'e. Eks inimestel on ikka kergem midagi teha, kui tähtaeg silme ees. Ja see "alustan septembrist jälle tervislikku elu" ongi paljudele pärast suvist grillpidude hooaega ainuõige võimalus enda kehale puhkust anda. Et siis jõulude ajal jälle täie rauaga traditsioonilistest jõulupraadidest rõõmu tunda ja jaanuarist sama "olen tubli" tsükliga peale hakata. :D






Ja ega minagi erinev ole. Küll olen viimastel nädalatel rohkem aega erinevate sportdiklubide lehtedel veetnud, et endale just seda õiget ja mugavat välja peilida. Hetkel otsingud veel jätkuvad. Õnneks kuni ilmad ilusad on, saab parkides jooksmas käia, aga kui ikka pussnuge hakkab taevast tulema, siis mind küll ei tõmba kuhugi ligunema sörkida. 


Aga miks mitte tervislikku septembrihooaega alustada ühe mõnusa ja kerge pohlakoogiga?  Koogil on (vajadusel gluteenivaba) kaerajahust krõbe põhi, mahlane jogurtikate ning ohtralt punaseid pohli, otse metsast, täiest ise korjatud. Kusjuures kui eelmisel aastal mustasid metsad mustikatest, siis tundub, et tänavu on pohlad kõige saagikama metsamarja esikohta napsamas. 




Jogurti-pohlakook

26-cm lahtikäiv vorm

Kaerajahust põhi:
  • 180 g täistera kaerajahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1 muna
  • 100 g suhkrut
  • 120 g võid
Täidis:
  • 3-4 dl värskeid pohli
  • 400 g maitsestamata jogurtit
  • 100 g suhkruga kondenspiima
  • 3 muna

Vahusta toasoe või suhkruga heledaks. Sega jahu küpsetuspulbri ja seejärel munaga ühtlaseks. Lisa võivaht jahule ning sega taignaks. Suru märgade käte või külma vette kastetud lusikaseljaga veidi kleepuv tainas küpsetuspaberiga kaetud vormi põhja ja veidi ka äärtesse. Lase külmkapis nii pool tunnikest taheneda.


Eelküpseta põhja 170 kraadi juures umbes 13-15 minutit. Sega jogurt munade ja kondenspiimaga ning vala eelküpsetatud põhjale. Peale laota pohlad ning küpseta kooki 180 kraadi juures umbes 30-35 minutit, kuni täidis on kenasti tahenenud. Lase enne serveerimist võimalusel üleöö jahtuda.


Üks võimsamaid muusikavideosid, mida ma viimasel ajal olen näinud. Sigur Rós ja "Óveður". Kaadris üks Islandi kuulsamaid koreograafe ja tantsijaid Erna Ómarsdottir. 




2 kommentaari:

  1. Tundub, et retsptis on vaid põhja ettevalmistamine, kuid edasine asjade käik on vähemalt minu silmale nähtamatu :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oii, ja ongi jäänud kahe silma vahele! Aitäh! Kohe muudan õigeks. :)

      Kustuta