2.11.16

Jaffa koogikesed


Jaffa koogikeste või küpsistega kohtus vist iga eestlane esimest korda LU kaubamärgi pakki avades. Nüüd leiab poest peale LU Pim'si nii Maiasmoka, Milka, kui ka kõikvõimalike omamärgi à la Rimi jms jaffa küpsiseid. Kui originaalis on jaffa koogikesed alati apelsinimarmelaadiga, siis ka kõik muud maitsed, eriti just kirss ja vaarikas, on kiiresti popiks saanud. Kui ma nüüd mõtlen, siis ka ise olen ma pigem "mõne punase" marmelaadiga varianti ostnud, kui apelsini omasid. Aga mis iganes värvi moos vahel, üldretsept on koogikestel alati sama: õhuke biskviit, hapukas marmelaad ning kõige peal hõrk šokolaadikiht.





Miks just apelsin? Jaffa ise on apelsinisort ning koogikesed on just sealt oma nime saanud. Jaffad on algselt Palestiinast pärit väheste seemnete ja tugeva koorega apelsinid, mis just nende omaduste pärast ka ekspordiks suurepäraselt sobisid. Jaffa apelsinid omakorda on nime saanud Jaffa linna järgi, mis tänapäeval on Tel-Avivi üks linnaosa. (Kuigi nüüd guugeldades tuleb välja, et ka Uus-Meremaal Aucklandi piirkonna elanikke kutsutakse slängis jafadeks ehk Just Another Fucking Aucklander...) 


Jaffa koogikesi või küpsiseid hakati esimesena tootma Inglismaal 1927. aastal firmas McVitie and Price. Kuna nad aga oma Jaffadele patenti ei võtnud, hakkasid ka paljud konkurendid sama nime all sarnaseid küpsiseid tootma. Jaffa küpsised on brittide seas siiamaani väga populaarsed ning 2012. aastal olid nad isegi müüduimad küpsised terves UKs. 


Kas aga tuleks neid hüüda koogikesteks või küpsisteks? Siin on 10 põhjust, miks arvata, et nad on küpsised, mitte koogid. :D Eriti tore on nr 2, mille järgi "jaffad on küpsised, sest sa ei saa kunagi ainult ühega piirduda". 1991. aastal otsustas briti kohus aga pärast pikka protsessi, et tegu on ikkagi koogikestega (cake) ja mitte küpsistega (biscuit), ning selle pärast ei pea tootja nende pealt käibemaksu maksma.


Retsept on pärit inglise grand old baker lady'lt, BBC Good Food'i ja Inglise pagarisaate The Great British Bake-off'i matrooni Mary Berry retseptivaramust. Originaalretsept siin





Jaffa koogikesed

12 tk

  • 1 väiksem apelsin
  • 0,5 pakki apelsinitarretisepulbrit 
  • 1,5 dl vett
  • 1 suur muna
  • 25 g suhkrut
  • 25 g nisujahu
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
  • võid vormide määrimiseks, kui sa ei kasuta silikoonvorme
  • 100 g tumedat šokolaadi

Riivi apelsinilt koor. Vala tarretisepulbrile keev vesi ning sega ühtlaseks. Lisa apelsinikoor ning vala kuum vedelik väiksesemasse pirukavormi. Lase jahtuda ning külmkapis lõpuni tarduda. Kuna poolt pakki tundus veider korraga teha, siis tegin ma terve paki ning 2,5 dl veega tarretise ning valasin segu 28-cm pirukavormi tahenema. Vaja läks sellest kogusest küpsiste jaoks umbes poolt. Kes tubli on, võiks loomulikult ka tarretise algusest peale ise teha. ;)


Vahusta muna suhkruga heledaks kohevaks vahuks. Sõelu juurde küpsetuspulbriga segatud jahu ning sega õrnalt ühtlaseks. Kui kasutad tavalist muffinipanni, määri augud korralikult võiga. Kui kasutad silikoonist muffinivorme, ei ole rasvainet vaja. Jaota segu muffinipesadesse ning küpseta 180 kraadi juures ilma pöördõhuta 9-11 minutit, kuni biskviidikesed on valmis. Lase paar minutit jahtuda, kummuta vormidest välja ning jahuta restil lõpuni.


Lõika tarretisest vormiga biskviitidest veidi väiksemad ringid ning aseta põhjadele. Sulata šokolaad ning kata koogid šokolaadikihiga. Vajuta kahvliseljaga koogikestele üht ja teistpidi triibud ning lase restil taheneda. 



The Femme ja nende "Où va le monde" ehk "Kuhu läheb maailm".


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar