13.11.16

Kõrvitsadipp pesto ainetel ning riisijahust näkileivad


Kõigepealt, imelist isadepäeva kõigile isadele, vanaisadele ja ristiisadele! :)


Ja hurraa ka teiselt lainelt! Jälle on aeg kohvrit pakkida. Sel korral on sihiks Ungari ning Budapest. Põnevus ja ärevus on laes, ei ole ma veel ei sinna linna ega riiki sattunud oma elu jooksul. Kuigi esmajärgus on ikka tegu tööreisiga, on mul aega ka Budapestis ise ringi hulkuda. Piltidelt tundub, et tegu on ühe maagilisema linnaga Euroopas. Arhitektuuripärlid reas ning Doonau Budat ja Pesti jagamas-ühendamas. Kõlab nagu kilomeetreid ja kilomeetreid jalutusnaudingut! ...Siinkohal peaks vist oma ühele kannale jooksmisest tekkinud villi kriitilise pilguga üle vaatama ja talle vajaliku pehmenduse kaasa pakkima. Sest ei sellistel pisiasjadel ma oma linnaavastusrekte küll ei lase ära rikkuda. 


Oeh, ja siis loomulikult ungari köök! Guljašši ja letšot armastan ma juba praegu väga, ja loodetavasti saan nad ka autentsel kujul ära proovida. Ja siis veel ungari veinid... Ma parem ei hakka... :D





Rubriik: küsija suu pihta ei lööda. Jälle sain kinnitust, et tasub alati sõpradelt uurida, kes samas kohas reisil on käinud, mida kaasa tuleks võtta. Mõned kuud tagasi Budapestis käinud sõbrad soovitasid kindlasti ujumismüts ja plätud kaasa pakkida, et termidesse minna. Termid kõlavad imeliselt, ning kui isegi ujukad ma igaks juhuks oleksin kohvrisse visanud, siis ei ujumismüts ega plätud mul tavaliselt (eriti veel novembrikuisesse) reisikohvrisse ei oleks ise teed leidnud. 


Sügis ja kõrvitsatoidud käivad ikka käsikäes. Kuniks punastest letšodest näen veel ainult und, tuli kuldkollane kõrvits millekski maitsvaks meisterdada. Pesto ainetel kõrvitsadipp on peolaual juba kõigile tuttavate hummuste ja hapukoore dipikastmete kõrval äärmiselt tervitatud uus tulija. 




Kõrvitsadipp

  • 400 g keedetud või ahjus röstitud kõrvitsat
  • 1 priskem küüslauguküüs
  • 50 g riivjuustu
  • väike peotäis päevalilleseemneid
  • 1 sl heledaid seesamiseemneid
  • soola

Blenderda kõigepeale päevalille- ja seesamiseemned koos jämedalt hakitud küüslauguga peeneks. Lisa kõrvits, surista uuesti läbi. Viimasena lisa blenderisse juust ning mikserda kõik ühtlaseks. Olenevalt kõrvitsa tekstuurist lisa vajadusel veidi vett, et saaksid meelepärase kreemja tekstuuri. Maitsesta soolaga. Serveeri dippi koos näkileibade või juurikatega. Hästi sobivad kõrvitsadipi juurde näiteks helevalged riisijahust seemnetega pannil küpsetatud näkileivad: 




Riisijahust näkileivad

  • 1 kogus riisijahu
  • 1/3 kogust täistera kaerajahu
  • 2/3 kogust erinevaid seemneid
  • 1 kogus sooja vett
  • soola


Näiteks kui võtad 60 g riisijahu, siis kaerajahu vastavalt 20 g, seemneid kokku 40 g  ning vett samuti 60 g. Sega kuivained omavahel, lisa vesi ning sega ühtlaseks taignaks. Võta taignast tükk ning rulli või näpi see õhukeseks ringiks ning prae kuival pannil nagu väikeseid pannkooke, kuni läbi küpsenud. Mina kasutasin näkikates mooni-, seesami- ja päevalilleseemneid.


Lauluks veidi filmimuusikat. Wes Andersoni filmide maagia tuleb igati ka juba ainult muusikat kuulates läbi! No näiteks kas või "Grand Budapest Hotel'i" helilindilt "Daylight Express To Lutz".



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar