Nagu lubatud, siis igal advendil katsetan erinevate piparkoogiretseptidega. Kolmandaks advendiks ei tulnud ahjust aga päris piparkoogid, vaid jõuluvürtsidega küpsised. Digestive'id on kõigile teada-tuntud kui klassikalise juustukoogipõhja valmistamiseks vajaminevad küpsised. Siin on aga traditsiooniline Digestive'ide retsept saanud vürtsidest jõululikuma kuue ning need piparküpsised võivad erilisema alternatiivina uhkelt igal advendilaual ilutseda.
Kaera- ja täistera nisujahust valmistatud krõbedad kakud ei ole liiga magusad ning on mõnusad krõbistada. Vanust on Digestive' küpsistel juba omajagu - 1839. aastal hakati neid tootma kui seedimist soodustavaid küpsiseid. See jutt on küll ammu pikali lükatud, kuid see Digestive'ite võidukäiku pole kuidagi vähendanud ning tuntud on nad üle maailma.
Digestive'ide retsepte leiab nii koos- kui ka ilma kaerajahuta, või või õliga, jms. Siin on aluseks üks nendest mitmetest "ainuõigetest klassikalistes traditsioonilistest" retseptidest. Sama retsept on näiteks ka Nami-nami lehel. Šokolaadiglasuur lisab küpsistele pidulikkust ning sobib rustikaalse tekstuuriga Digestive'idega nagu valatult. Glasuur aitab ka muidu muredate pipar-Digestive'ite vormi hoida.
Jõuluvürtsidega Digestive' küpsised
- 100 g täistera nisujahu
- 100 g täistera kaerajahu (või peenelt purustatud kaerahelbeid)
- 50 g pruuni suhkrut
- 0,5 tl söögisoodat
- noaotsatäis soola
- 2 tl kaneeli
- 1 tl ingverit
- 1 tl nelki
- 3 kardemonikupra purustatud seemned või 0,5 tl jahvatatud kardemoni
- musta pipart
- 100 g võid
- 2 sl vett (või piima)
- tumedat šokolaadi glasuurimiseks.
Sega jahud suhkru, sooda ja vürtsidega. Lisa külmad võitükid ning mudi ühtlaseks puruks. Lisa veidi vett, et saaksid taigna kokku mätsida. Lase taignal üleöö külmkapis maitsestuda. Rulli järgmisel päeval ettevaatlikult õhukeseks ning lõika meelepärase vormiga piparkoogid välja. Rullimise lihtsustamiseks võid taigna kahe toidukile vahele panna. Tõsta küpsised spaatli abiga ettevaatlikult plaadile - tainas on mure ning kipub toorest peast muidu lagunema. Küpseta 200 kraadi juures umbes 15 minutit, kuni piparküpsised on pealt helekuldsed. Lase pannil mõni minut jahtuda, ning jahuta seejärel küpsetusrestil. Kaunista sulašokolaadi, või miks mitte ka piparkoogiglasuuriga.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar