27.3.17

Vahemere maitsetega kalkunikotletid mozzarella'ga



Kuigi blogis domineerivad ülekaalukalt magusad retseptid, siis jah, vahel ikkagi juhtub, et ma söön soolast ka, mitte ainult hommikuks-lõunaks-õhtuks magusat. (Kuigi pean tunnistama, et vahel on küll juhtunud, et söön õhtuks hommikusööki. :P )





Lihtsalt selle asemel, et taldrikule sättida ja pilti teha on soolane söök vaja tavaliselt ruttu ära süüa. Pärast pildisessioooni on supp või soust tavaliselt jahtunud ja pool toidunaudingust sellega ju läinud. Eks selle pärast need soolased isendid, mis vahetevahel ka pildile ja siia blogisse jõuavad, on ka pigem minimalistliku joonega klõpsuga. :D


Aga asja juurde. Lihapallid!


Nüüd mõned nädalad tagasi oma pikalt Kagu-Aasia reisilt tagasi tulles (jajah, luban, et kunagi jõuan reisipostituseni ka!) oli meil Helsinkis lennuki ja kojusõidulaeva vahel mõned tunnid aega. Selle asemel, et niisama ringi uidata, läksime minu onu juurde ning sõime seal ka õhtust. Taldrikule maandusid lihapallid (minu väikeste onutütarde poolt väga professionaalselt voolitud) koos kastme ja kartuli-kaalikapudruga. Mis maitsed! Pärast riisidieeti ja karrisid, sekka sushi't ja sashimi't, olid kodused kartulipuder-lihapallid maitsed nii puhtad ja head! Ah. Pärast olen ka kodus mitu korda kotlette teinud ja tundub, et veel niipea küllalt nendest ei saa. :D






Siin on kalkuni hakitud kintsulihast kotletid saanud täidiseks korraliku koguse mozzarella't ja mahlastele lihapallidele on Vahemere noote lisamas päikesekuivatatud tomatid ja ürdid. Kui tavaliselt valmistatakse kotlette riivsaia või nisujahuga, siis siin aitab kotletitainast siduda tatrajahu. 








Vahemerepärased kalkunikotletid mozzarella'ga 

kolmele

  • 450 g hakitud kalkuni kintsuliha
  • 1 sibul
  • 1 rammus küüs küüslauku
  • 8 päikesekuivatatud tomatipoolikut
  • peotäis värsket basiilikut
  • 2 sl tatrajahu
  • 125g mozzarella't (beebimozza't ehk mozza kirsse)
  • soola
  • musta pipart
  • oliiviõli praadimiseks

Koori ja haki sibul ja küüslauk. Prae sibul oliiviõlis klaasjaks, minut enne valmimist lisa ka küüslauk pannile. Kui raputad sibulale kohe alguses tiba soola, siis ei hakka ta panni külge. 


Haki tomatid ja basiilik peenelt. Sega hakkliha juurde sibul-küüslauk, tomatid, basiilik ja viimasena lisa jahu. Maitsesta soola ja värskelt purustatud musta pipraga. Võta umbes suure supilusika jagu tainast ning vajuta käes lapikuks. Peida taignasse tükike mozzarella't ning mätsi korralikult hakklihaseguga kõik avad kinni, et juust sulades välja ei voolaks. Eriti hea on siin kasutada juba õiges suuruses mozzarella kirsse. 




Vormi kõik kotletid valmis ning prae kahes jaos pannil kahelt küljelt kuldpruuniks. Ära kõiki kotlette korraga pannile pane, isegi kui silma järgi tundub, et ruumi on. Kui koormad panni liialt üle, siis selle asemel, et kenasti pruunistuda, hakkab liha hauduma ning ajab mahlad välja. 


Pruunipõsksed kotletid laota ahjuvormi ning küpseta 200 kraadi juures umbes 20 minutit, kuni valmis. Loomulikult võid kotletid ka pannil valmis küpsetada. Mulle meeldib nad kiirelt ahju lükata, ning samal ajal köök kotletiteost koristada ja miskit liha kõrvale valmistada. Näiteks kiirelt oliiviõli ja tšillihelvestega pannikuuma näinud lehtkapsas, kõrvale serveeri veel mõnd head täistera seemneleiba ning näiteks kodujuustu. Head isu!


Ja andekas Sten-Olle on uue albumiga "Kaustik" välja tulnud! 




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar