27.6.17

Mustasõstraekleerid



Mustad sõstrad! Vist minu lemmikud marjad sel talvehooajal. Õnneks sain ma eelmisel suvel Tartus vanaema aiast korraliku saagi korjatud, nii et viimased karbid vitamiinipomme on ikka veel kapis ootamas. Ja isu otsa ei ole veel küll saamas!






Ekleerid ning vist kõik keedutaignaküpsetised on mulle alati meeldinud. Alates kohupiimataskutest, mida väikesena pirukapoest Vanaemaga (või Vanaemata, kui münt taskus kõlisemas oli) ostmas sai käidud ning mida hammustades nina ja põsed paksu tuhksuhkrukuhjaga kaetud olid, kuni Pariisis esimese peene ekleeri maitsmiseni, väikestest mõnusatest ampsukatest profiteroolidest rääkimata. 


Keedutainast on üpris kiire ja kerge teha, ainult paari asja peaks meeles pidama. Munad tuleks korralikult ühekaupa tainasse kloppida, ahjuust küpsemise ajal ei tohi lahti teha, et taskud kokku ei kukuks, ning samal põhjusel ei saa ka mitut plaati korraga ahju panna. Ma olen erinevaid keedutaignaretsepte katsetanud, kuid nami-nami oma on kuidagi käe sisse jäänud. Ilma piimata ning mitte magus tainas, millega tulevad mõnusalt krõbedad taskud, ideaalsed nii soolase kui ka magusa täidise jaoks. 


Alltoodud kreem on universaalne, et täita ekleere ja tuuletaskuid, muretaignakorvikesi (või suuremat muretaignapõhjal kooki), Napoleoni koogi kihtide vahele määrimiseks, marjade ja küpsiste / küpsisepuruga serveerimiseks, kõiksugu kihilistes magustoitudes jms. Tuuletaskutes sobib kreemile hulka segada ka vahukoort, et õhulisem täidis saada. Maitset saab kreemile anda näiteks šokolaadiga, karamelliga, kohviga, pähklivõietega, alkoholiga (nt kirsiliköör, amaretto, konjak...). Klassikaline maitseandja vanilje on üks minu lemmikuid, aga et sel korral puhul ekleeridele veidi värvi juurde anda, lisasin ka mustasõstrapüreed ning -likööri. Eestis on poodides saada ka erinevaid marjajahusid - kuivatatud marjad on pulbriks jahvatatud - ning ka nendega saab kihvte värvi-maitseefekte luua. 


Üldine reegel on, et baaskreemile lisandeid lisades võiks:
  • vedelik (nt kohv, alkohol) olla 2-4% täiskaalust
  • "tahked" lisandid 7-10% täiskaalust




Mustasõstraekleerid

u 25 tk

Keedutainas:

  • 2,5 dl vett
  • 125 g võid
  • 1 tl suhkrut
  • 0,5 tl soola
  • 150 g nisujahu
  • 4 suurt muna

Kuumuta vesi, või, suhkur ja sool potis keema. Võta tulelt ning lisa korraga kõik jahu ning klopi puulusikaga korralikult läbi, et jahu seguneks vedelikuga. Tõsta tagasi tulele ning klopi hoolega paar minutit keskmisel kuumusel, et taignast niiskus välja küpsetada. Kalla tainapall teise kaussi ning klopi või mikserda ükshaaval juurde munad. Valmis tainas peaks aeglaselt venima ning olema läikiv ja sile. 





Tõsta tainas pritskotti ning pigista küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile piklikud pulgad. Tee näpuots märjaks ning vajuta püstised tainatipud alla. Küpseta tuuletaskuid 180 kraadi juures umbes 20 minutit, kuni nad on kerkinud ja pealt kuldsed. Tõmba ahjuuks veidi paokile ning lase nii veidi jahtuda, et liiga järsk temperatuurimuudatus taskuid kokku ei kukutaks. 


Kondiitrikreem:
  • 250 g täispiima
  • 25 g võid
  • 32 g + 32 g valget kristallsuhkrut
  • pool vaniljekauna või pool tl vaniljekaunapastat
  • 10 g maisitärklist
  • 10 g jahu
  • 60 g munakollast - umbes 3-4 tk, olenevalt munade suurusest
Lisaks:
  • maitseks 30 g musti sõstraid, purustatud ning läbi sõela aetud
  • soovi korral 1 tl mustasõstralikööri
  • 1-1,5 dl rõõska koort
  • 100 g tumedat šokolaadi + 1 sl võid

Vala potti 3/4 piima, lisa või, 32 g suhkrut ning vanilje. Vispelda läbi ning kuumuta keskmisel kuumusel. Samal ajal sega kausis tärklis jahu ja suhkruga. Lisa ülejäänud piim ning vispelda sisse munakollased. 


Kui piim läheb keema, võta pott pliidilt, ning kui kasutasid vaniljekauna, võta ka see potist välja. Vispelda pool kuumast piimasegust munade juurde ning seejärel vala munasegu tagasi potti ülejäänud piima juurde. Kui näed, et segu on veidi tükki läinud, vala segu tagasi läbi sõela. Kuumuta korralikult ja pidevalt vispeldades umbes 5 minutit. Kohe kui tunned, et segu hakkab põhjast paksuks minema, võta pott pliidilt ning vispelda tugevalt umbes 30 sekundit, kuni kreem on ühtlane ja paks. Pane tagasi pliidile ning kuumuta segades minuti jagu veel, et kreemile tärklise maitset ei jääks. 





Võta pott pliidilt ning vala kreem madalasse vormi, kata kilega, et kreemile nahka ei tekiks, ning jahuta kiirelt. Võid vormi isegi veerand tunniks sügavkülma panna. Veidi vedelikku võib kreemist eralduda, aga sellest pole hullu. Vispelda jahtunud kreem uuesti korralikult läbi, lisa mustasõstrapüree ja -liköör ning vahustatud koor. 


Sulata vesivannil šokolaad ja või. Kasta tuuletaskud tagurpidi glasuuri või määri silikoonpintsli (kui sul selline asjapulk kodus on, mul ei ole :D ) või lusikaga taskutele. Lõika ekleerid pooleks ning täida kreemiga või tee põhja 2 või 3 auku ning täida tordipritsi abiga sealt. Naudi!


Suvist tšilli muusikat, Touch & Go - Life's a Beach.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar