25.9.17

Iirisekattega õunakook


Õue õue, õunale! Ah, sõitsin mõned päevad tagasi isaga linnast välja ning päikesepaistes loodus oli nii ilus. Enamjaolt veel roheline, aga viimase piirini sügiseks valmis, siin seal juba kollast ja punast paistmas. Mulle meeldib sügis meeletult, aga, noh, eks ta meeldiks veel rohkem sel aastal kui talle oleks suvi eelnenud...




Minu Tallinna kodu kõrval on vahtrapuu, nii et majaesine muruplats on juba ammu värvilisi lehti täis. Päris tore on vaadata, kuidas möödakõndivad lapsed ikka seisma jäävad, et lehti ja kastanimune korjata. Teeb seest natuke soojaks ja kuidagi erilise tunde. (..Ja kui nad veidi hoogsamalt korjaksid, poleks lehti vaja riisudagi!)





Mainisin ka ühes eelmises postituses, et sel aastal on mul enda koduaia õuntega kehvad lood. Endal on hoovi peal ainult üks õunakas, mille sorti ei tea ilmselt pool sajandit juba keegi ning mis nii küpsetamiseks kui ka söömiseks on nii harju keskmine, kui mitte veidi allpool. 


Õe aiast võeti kahjuks sel suvel imehea Antonovka (koos paari teise puuga) maha (oli vaja, enda protestiks puu külge sidumine ei oleks aidanud...) ning aialappi jäi kaunistama vaid üks Valge klaar. Klaarid on söömiseks minu kõhule liiga happelised, aga moosi juba nendest tegime küll! Naljakas jah, aga muidu jahune tunduv klaarõun on üks happelisemaid ubinaid üldse. 


Õnneks aitavad kolleegid hädast välja ning kontorisse laua peale ilmub ikka hommikuti suur kauss kellegi koduaia õuntega. Nii et ei ole hullu, kooki saab ikka! Imehead, hõrgu karamellkastme ning krõmpsuvate mandlitega. 




Iirisekattega õunakook

24-cm vorm
  • 3 muna 
  • 85 g suhkrut
  • 175 g jahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 0,5 tl vaniljekaunapastat või 1 tl vaniljesuhkrut
  • 100 g võid
  • 1 dl piima
  • 1 tl sidrunikoort
  • 350-400 g õunatükke (kui on, siis Antonovkaid)
  • 150 g keedetud kondenspiima
  • 2-3 sl piima
  • soovi korral näpuotsatäis soolahelbed
  • 30 g mandleid

Sulata või ja jäta jahtuma. Puhasta õunad. Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks. Sega jahu küpsetuspulbri, sidrunikoore ja vaniljega ning seejärel munavahuga. Lisa piim ja sulavõi ning sega ühtlaseks tainaks. Vala küpsetuspaberiga kaetud 24-cm lahtikäivasse vormi ning laota peale õunad. Küpseta 200 kraadi juures 25-30 minutit, kuni kook on kerkinud ja õunad pehmed. Sega keedetud kondenspiim paari supilusikatäie piimaga ühtlaseks ning lisa soolahelbed - sool toob karamelli maitse eriti hästi esile ning tasakaalustab magusust. Haki mandlid jämedalt. Vala iirisekaramell koogile ning puista peale mandlitükid. Tõsta ahju temperatuuri 20 kraadi võrra 220 peale või keera pöördõhule ning küpseta veel umbes 5-7 minutit, kuni pähklid on pealt kuuma saanud ning helekuldsed. Lase jahtuda ja serveeri vaniljekastme, maitsestamata jogurti või vaniljejäätisega. 


Kõlarisse Avia ja "Why Should I Cry".




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar