21.11.17

Jahuvaba brownie toorjuustuga


Ahoi november! Ahjud tööle ja šokolaad kapist välja! Kui väljas vaatab kell pool vara juba vastu pimedus, peab kodu ja südame muul moel soojana hoidma.







 Brownie'dega on mul lood nii ja naa. Kui kusagil välismaal brownie tellida, siis on kogemus tavaliselt pea surm-suhkru-läbi vääriline ning mõnusa magusa ampsu asemel läigib pärast süda või olen ainult poole taldrikul olevast koogist jõudnud lõpetada, et suhkrust mitte üledoosi saada. No ei osata ikka maitseid tasakaalu timmida brownie'de puhul, isegi kui teised koogid-tordid on täitsa mõistlikud. Näpuga süüdlaste poole, kes selle trendiga alustasid väga ei näita. Kui siis võib-olla natukene sinna üle suure lombi riigi poole, kus suhkrukultus on koogiretseptides uusi üüratuid mõõtmeid võtmas. Ning kui siis avastatakse, et "oi, suhkrut vist nii palju ei peaks sööma", asendatakse see sama suure koguse sünteetilise magustajaga. Ning Euroopa samas taktis järgi. Oeh..


Aga seda enam peaks ise ahju tööle panema, et oma maitse järgi üks korralik šokolaadibrownie valmis meisterdada. Suurt vaeva sellega ei ole - ained tuleb lihtsalt blenderis kokku suristada ning siis vormi valada. Ülejäänud töö teeb juba ahjukuum. Siin brownie's ei ole jahu kasutatud, vaid musti ube (lisaproteiin!) - võin käsi südamel öelda kahtlejatele, et mingit oamaitset koogil juures ei ole, ning brownie saab igati aus ja hea. Juustukoogikiht annab koogile eriti mõnusa nüansi juurde ning tasakaalustab šokolaadi tummisust. Kes suur juustukoogifänn on, see võib toorjuustu hulka ka suurendada.




Veidi ajutoitu ka, ehk juhtusin mõnda artiklit lugema ja toon mõned toredad faktid kakao ja šokolaadi kohta ka siin välja. 

! Asteegid kasutasid kakaoube valuutana. Näiteks maksis üks jänes 10 uba ning orja sai endale 100 kakaooa eest. 

!! Šokolaad on loomadele ka kahjulik. Inimloomale eluohtlik doos on umbes 10 kilo šokolaadi, aga rästa tapab juba väike killuke. 

!!! Kakaopuu nimi theobroma cacao tuleb kreekakeelsest sõnast theobroma mis tähendab "jumalate toitu". Peaks vist nõustuma?

!!!! 13. detsember on rahvusvaheline kakaopäev! Nii et peale Loviise ja Lucia nimepäeva tähistamise võiks ka endale valmistada tassikese kuuma xocolatl'i.



"Uuringu järgi meeldib šokolaad 14le inimesele 10st." Sandra Boynton






Jahuvaba brownie toorjuustuga
misiganes kapis olev keskmine-väiksem neljakandiline vorm
  • 400 g konserv musti ube
  • 0,5 dl kanget musta kohvi
  • 2 muna + 1 munavalge
  • 100 g suhkrut
  • 50 g magustamata kakaopulbrit
  • 0,5 tl soola
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl vaniljesuhkrut või 0,5 tl vaniljekaunapastat
  • 50 g tumedat šokolaadi
Toorjuustukiht:
  • 150 g toorjuustu
  • 1 munakollane
  • 30 g suhkrut
  • 1 tl vaniljesuhkrut või 0,5 tl vaniljekaunapastat

Nõruta ja pese oad ning vala koos kohvi, kahe muna ja ühe munavalgega (toatemperatuuril) blenderisse. Lisa suhkur, kakaopulber, sool, küpsetuspulber ja vanilje ning blenderda ühtlaseks. Vala segu küpsetuspaberiga kaetud vormi. Haki tume šokolaad jämedalt ning puista koogile. 


Toorjuustukihiks klopi toatemperatuuril olevad toorjuust ja munakollane koos suhkru ja vaniljega ühtlaseks. Tõsta lusikaga šokolaadikihile ning tõmba hambatikuga siiruviiruliseks. Küpseta 180 kraadi juures umbes 25 minutit, kuni šokolaadikiht on pealt kuiv ning brownie veidi veel võdiseb. Lase enne serveerimist kindlasti jahtuda ja taheneda. Lõika ruutudeks ja serveeri näiteks tassi kohviga. 


Tuppa ka mahedat muusikat - Ibrahim Ferrer ja tema "Bruca Manigua"



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar