13.2.18

Mendiants ehk šokolaadimedaljonid


Mendiants on prantsuse kommiklassika, oma olemuselt lihtsamast lihtsamad ning kunagi loodud nii, nagu paljud parimatest kookidest-kommidest - jääke realiseerides. Kõlab isuäratavalt, ei? :D 







Nii, nagu tühja külmkapiga tõtt vahtides võib kogemata vähesest olemasolevast kogemata imelise õhtusöögi välja võluda, saab piskust käepärasest ka kondiitri- või pagaritoas suurepäraseid hõrgutisi valmistada. Ja jäägikookidest ma parem ei hakka rääkimagi - kellele siis näiteks rummikookid ei maitseks ja Komeedi kommid nostalgiamuiet suunurka ei tooks?


Praktiline mõtlemine ja katse-eksitusmeetod on mõnedel juhtudel üle ootuste parim kokk. Oli, mis võtta oli, ja sellest suudeti midagi imemaitsvat teha. Aus värk. (Jajah, siit saaks juba edasi Caesar'i salati radadel filosofeerida...)   


Mendiants, mis tuleb prantsusekeelsest sõnast mendicant ning tähendab kerjust, hakati algul tegema, et kondiitritöökodades viimastest purgilõppudest lahti saada. Šokolaadist valati kettad, ning sinna puistati peale, mis parajasti üle oli. Nii et chocolatier' käe alt tulevad mendiants'id olid päevast-päeva erinevad.


Teise, tänapäeval levinuma ja veidi uhkema legendi järgi on mendiants hoopis lähemalt kirikuga seotud. Legendi järgi hakati neid komme valmistama Provence'i maakonnas jõulude ajal ühena 13st traditsioonilisest jõulumagustoidust. Kommikesi katsid alati samad pähklid-viljad, mis oma eri värvidega esindasid nelja ordu kerjusmunkade rüüde värve: rosinad augustiinlaste halle, metspähklid karmeliitide tumepruune, kuivatatud viigimarjad frantsiskaanlaste lillasid ning mandlid dominiiklaste valgeid rüüsid. 




Tänapäeval leiab iga chocolaterie lettidelt kindlasti ka mendiants'e, aga nüüd juba kõige võimalikuga, mis iganes pähklikapist leida võiks. Tavaliselt on medaljonile asetatud paar pähklit (mandel, maapähkel, india pähkel, parapähkel, pistaatsia...), kuivatatud puuvilju (viiluke aprikoosi ja/või rosin), tihti ka näiteks tükike suhkrustatud tsitrusekoort. Kokku nii näiteks neli-viis per mendiant. Ilusad jäävad šokolaadil ka aga näiteks kookoslaastud, külmkuivatatud marjad, ning ma olen näinud isegi alternatiivsemaid tuure võtmas šokolaadimedaljone, katteks väikesed soolakringlid, soolapähklid ning kõikvõimalikud nonparellide stillis tordikaunistused. Ja sealt veel samm edasi, üle suure lombi retseptidest leiab ka mendiants'ide nime all selliseid üllitisi, mil peal Oreo küpsise tükid ja M&M'si + kummikommid (sic!)... 


Eks igal oma maitse - fantaasia lendama (loodetavasti mitte USA õhuruumi) ning kappidest purgipõhjad tühjaks!


Eriti kenad on mendiants'id kingipakki pistetuna (Näe! Ikka mõtlesin kuupäevale ja homsele sobivalt lingi valentinipäevaga ka välja!) või külla minnes magusakiirabiks, kui trühvleid ei jõua teha (loe: ei viitsi), aga midagi ise tehtut toredat tahaks kaasa haarata. 




Mendiants ehk šokolaadimedaljonid

nii 40-50 kommi

  • 200 g tumedat 70% šokolaadi (mitte küpsetusšokolaadi)
Peale puistamiseks näiteks:
  • pähkleid
  • kuivatatud puuvilju
  • seemneid
  • külmkuivatatud marju
  • suhkrustatud apelsinikoort / sukaadi
  • kookoslaaste

Sulata vesivannil šokolaad - kui oskad, võid šokolaadi ka tempereerida, kuid kui see sõna pani hetkel kulme kergitama, siis jäta see etapp vahele ning sulata šokolaad lihtsalt ühtlaseks. Kindlasti kontrolli, et kausi põhi vett ei puutuks, muidu võib šokolaad kausis kõrbema minna, ning et veeauru šokolaadi ei satuks - šokolaad võib siis tükki minna. 


Tõsta teelusikaga šokolaadist küpsetuspaberile või silikoonmatile väikesed umbes 3-4 cm diameetriga ringid ning kata meelepärasega. Lase toatemperatuuril taheneda. 


Nädala energiliseks alguseks Mujuice'i "Беги Кролик Беги!".


No on ju ikka üks ilus asi, see šokolaad!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar