31.07.18

Gluteenivaba kukeseene quiche


Iga aasta sama moodi... Ootan põnevusega, et turulettidele jõuaksid väikesed kollased kaunitarid, lokkis servade ja kena kõveriku varrega. Sest nui neljaks, muidu suve pole, kui kukeseeni pole söönud. Eks igaühel on omad lemmikud, aga minu suvine esimene kukeseenemaitse peab suhu jõudma koduse kukeseenekastmega. Otse loomulikult serveeritud väikeste värskete keedukartulinupsude ja ohtra koduaia tilliga. Oeh, kas see ongi õnnetunne? 




Kui esimesed nostalgiaroad on tehtud, võib aga juba kaugemale mõelda ning kukeseeni ka mujale küpsetada. Eriti hästi passib kollane metsakaunitar munaroogadega - kas siis omletis või näiteks munakattega pirukas, nagu quiche. Siin on kukeseened küpsetatud ühte lahtisesse pirukasse, seltsiks sibul ja ka veidi vorsti, et lisamekki anda. Parima tulemuse saab, kui enne nii sibul, vorst kui ka seened eraldi läbi praadida ja alles siis pirukasse kokku segada. Eraldi praadides saavad kõik koostisosad just neile vaja mineva praadimisaja ning ka rasvaine. Sibulat on parim praadida või-õli segus, vorstile pole üldse lisaks midagi vaja - annab ta isegi rasva välja, ning kukeseentele tuleb ikka maitseks ka kild võid lisada. 


Põhi on pirukal gluteenivaba ning tänu parmesanile hõrk ja juustune. Võid riisi- ja maisijahu ka nisujahuga asendada - kogus jäta samaks, kokku 150 g. Nii riisi- kui ka maisijahu on näiteks Veski Mati sortimendis täiesti olemas, nii et ei ole tegu mingite uute ja uhkete-kallite jahudega. Mõlemat peaks ka enamikes toidupoodides müügil olema. 



Lahtine kukeseenepirukas ehk suvine quiche

26-cm vorm

Gluteenivaba muretainas:

  • 75 g riisijahu
  • 75 g maisijahu
  • 50 g parmesani
  • 80 g võid
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1 muna

Pirukatäidis:

  • 400 g kukeseeni
  • 2 sibulat
  • 100 g suitsuvorsti
  • 2 küüslauguküünt
  • 3 muna
  • 1 dl köögikoort või hapukoort
  • 100 g meelepärast riivjuustu
  • soola
  • pipart
  • värsket tilli
  • praadimiseks õli ja võid


Valmista esmalt pirukapõhi. Sega jahud, peenelt riivitud parmesan, küpsetuspulber ja külmad võitükid ühtlaseks puruks. Lisa muna ning sega läbi. Munast peaks piisama, et tainas kokku hakkaks. Suru tainas küpsetuspaberiga kaetud vormi põhja ja äärtesse, torgi põhi kahvliga auguliseks ning pane külmkappi ootele, kuniks täidist valmistad. 


Puhasta kukeseened ning lõika suuremad nii paariks kolmeks tükiks. Väiksemad jäta terveks - praadides tõmbuvad nad päris palju kokku. Koori ja haki sibul ning tükelda vorst. Prae sibul õli-või segus vähese soolaga klaasjaks, ära pruunista, ning vala kaussi jahtuma. Pese pann ning prae kuival pannil vorst läbi ning nõruta küpsetuspaberil liigsest rasvast. Vala sibula juurde. Pese uuesti pann ning viimasena prae madalal kuumusel võis kukeseened. Lisa valmis seentele veidi tilli, soola ning pressitud küüslauguküüned. Kuumuta nii 10 sekundit, kuni tunned küüslaugu aroomi ning võta tulelt. Lisa sibula-vorstisegule ning jäta jahtuma.


Küpseta pirukapõhja 180 kraadi juures umbes 10-12 minutit, kuni põhi on keskelt kuiv. Eriti ilusa tulemuse saad, kui kasutad ka küpsetusube. Sel juhul küpsetamisaeg veidi pikeneb. Küpseta algul koos küpsetuspaberi ning ubadega nii 12 minutit ning seejärel ilma veel nii 5 minutit. 


Klopi kausis munad koorega ühtlaseks, maitsesta vähese soola ja musta pipraga. Võta eelküpsetatud põhi ahjust, vala sinna 50 g riivjuustuga segatud seenesegu ning sellele munasegu. Puista peale ülejäänud riivjuust ja veidi tilli ning küpseta pirukat umbes 30 minutit, olenevalt ahjust, kuni täidis on keskelt hüübinud. Kui taignaääred tahavad liialt pruunistuda, pane pirukas madalamale siinile ning vajadusel kata ääred fooliumiga. 


Lase enne serveerimist veidi jahtuda. Paku kas soojalt, leigelt või külmalt - quiche on igas olekus imehea!


Kõlarisse Chiwoniso ja tema "Zvichapera".




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar