20.9.18

Rummirosina mannik ehk mannakook



Üle taeva rallivad pilved annavad märku, et ei ole kaugel ka sügisesed äikesetormid. Kui peaks juhtuma, et välk-mürin on piima külmkapis hapuks ajanud, on parim plaan (konkureerimas hapupiima pannukatega) üks mannikutegu ette võtta. Mannakook ehk mannik on lihtne küpsetis tavaliselt kodus olemas olevatest asjadest. Maitselt ja tekstuurilt meenutab mannik lihtsat keeksi ning seda 'tühja lõuendit' saab lisanditega vastavalt oma maitsele erilisemaks tuunida. 




Manniku kuulsaimad päevad jäävad küll nõukaaega, kui tuli kooki välja võluda nö mitte millestki, kuid lihtsad ja head küpsetised ei kaota oma võlu ka nüüd, kus koogilettidel ilutsevad enamjaolt uhked tordid. Et kook saaks õhuline, peab veidi kannatust varuma ja mannal rahulikult paisuda laskma. Nii tunnikesest piisab, et saada algul vedelast tunduvast tainast mahlane küpsetis. 



Mannikut sobivad erilisemaks tegema näiteks õunatükid, hakitud šokolaad, peale puistatud marjad või enne ahju panemist sisse segatud rosinad-pähklid. Siin mannikus on rosinad lisamaitset saanud tumedast rummist. Kui sul juhtub kodus olema rummiessentsi, lisa ka seda törts. 




Rummirosina mannik

24-cm vorm

  • 3 muna
  • 1,5 dl suhkrut
  • pool tl soola
  • 2,5 dl hapupiima või keefirit
  • 1 sl võid + vormi määrimiseks
  • 3 dl mannat
  • 1 tl tärklist või jahu
  • 0,5 tl söögisoodat
  • 100 g rosinaid
  • umbes 6 cl tumedat rummi
  • soovi korral pool tl rummiessentsi
  • serveerimiseks tuhksuhkrut

Pese rosinad korralikult ning jäta nad rummi ning soovi korral ka rummiessentsiga likku. Vahusta munad suhkru ja soolaga. Lisa peaaegu kõik hapupiim (jäta veidi soodaga segamiseks, et hiljem taignasse lisada), sulavõi ning manna. Klopi läbi ning jäta tunniks ajaks toatemperatuurile seisma, et manna saaks paisuda. Sega sooda vähese hapupiimaga ning lisa taignale. Nõruta rosinad, sega tärklise või jahuga ning sega taignasse. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud ja võitatud lahtikäivasse vormi ning küpseta 200 (või pöördõhuga 180) kraadi juures umbes 35-40 minutit, kuni kook on pealt helekuldne ning tikuga katsudes seest küps. Lase jahtuda, soovi korral raputa peale tuhksuhkrut.


Kõlarisse sügiseste jalutuskäikude saatja Bremer McCoy "Midnat".



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar