1.10.18

Hooaja hitt! Mandlipõhjal ploomi-halvaakook


Ups, olin juba retsepti postitusse kirja pannud, kui märkasin, et koogi nimeks olin kogemata kirjutanud "Ploomikook halvaga". Võin kinnitada, et kindlasti millegi sellisega tegu ei ole - halvaAaga ploomikook on imehea, krõbeda põhja ning mahlase hapuka sisuga, 'kirsiks tordil' mahe pähkline halvaa. 



Ploomid ja halvaa, muide, on üks suurepärane kooslus, mille esimest korda mulle kuklasse tiksuma pani minu ema töökaaslane, nii aastaid 2-3 tagasi. Pärast seda on ploomid koos halvaaga ahju lennanud igal sügisel vähemalt paar korda. 


Siinne koogipõhi on mandlijahust, nii et kogu kupatus on ka gluteenivaba. Jahvatatud mandlid lisavad peale oma hea maitse koogile ka kamaluga kasulikkust, kuna on toitainerikkad ning süsivesikuvaesed (kuigi sellest murest saame koogis suhkru lisamisega jagu). Kui leiad poest hea kilohinnaga mandleid, siis soovitan nad ise kodus jahuks jahvatada. Kahjuks on hetkel mandlijahu ja jahvatatud mandlid (erinevus neis on õlikoguses, päris 'jahu' on väiksema õlikogusega kui 'jahvatatud mandlite' nime all müüdav ee.. puru) mõlemad meie eestimaistel lettidel veel päris krõbeda hinnaga. Loodetavasti nõudluse kasvades ka nende hinnad lähevad tulevikus madalamaks. Hetkel on mandlijahu näiteks üks neist asjadest, mida ühe kilose koti à Londonis või mujal suurlinnades käies ikka käsipagasisse mahutan, kuna see on seal võrreldes Eestiga lihtsalt palju odavam. Ise mandleid jahvatades ole ettevaatlik, et sa hoopis mandlivõid ei saa. Kuna mandlid annavad palju õli välja, siis võib jahust mõne sekundiga saada kreemjas võie - seegi suurepärane ja maitsev, kuid koogipõhja tegemine mandlivõiga jahu asemel läheks keeruliseks. 


Üks kiire soovitus veel rubriigist 'katsetasin ja väga hästi töötas!' - kui kellelgi on veel sel sügisel ploomiuputus, siis hea viis ploomide säilitamiseks, kui külmas ruumi on, on nad lihtsalt pooleks lõigata, kivi välja võtta ning karpi laduda. Nii külmutatud ploomid on mugavad võtta, kui tahaks värsket ploomikooki ka siis, kui oksad ammu raagus ja väljas hanged kõrgumas. 




Ploomikook halvaaga

28-cm lahtikäiva põhjaga pirukavorm


Mandlijahust muretainas:

  • 250 g jahvatatud mandleid või mandlijahu 
  • 75 g kookosõli 
  • 2 sl suhkrut 
  • 1 munavalge 
  • näpuotsatäis soola 
Täidis:
  • 1 liiter puhastatud ploome 
  • 3 sl maisitärklist 
  • 100 g suhkrut 
  • 75 g kvaliteetset halvaad 

Pane ahi 200 kraadini soojenema. Sulata kookosõli ja sega põhjaained omavahel ühtlaseks. Suru lahtikäiva lainelise servaga pirukavormi ehk tarte'ivormi põhja ja äärtele ning jäta külmkappi tahenema, kuniks täidise valmistad. 


Vala ploomid koos suhkruga segatud maisitärklisega potti ning kuumuta, kuni suhkur on sulama hakanud ning hakkab koos tärklisega ploomide ümber siirupit moodustama - nii mõnest minutist peaks piisama. Vala täidis põhjale ning pudista peale halvaa. Küpseta kooki 180 kraadi juures umbes 30 minutit, kuni koogipõhja ääred on kuldsed ning halvaa on pealt veidi jumet saanud. Lase jahtuda ning serveeri leigelt või külmalt. Kook on parim samal päeval, järgmisel päeval maitses küll kook ei kaota, aga põhi ei ole enam sama krõbe. 


Kõrvailuks James Last'i "Washington Square".







Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar