16.10.18

Lihtne tagurpidi õunakook


Kuulsaim tagurpidi õunakook, kus viljad taigna all ahju lähevad ning mis serveerimisel teistpidi keeratakse, on ilma mingi kahtluseta prantslaste au ja uhkus tarte tatin. Õhukese krõbeda taigna ning karamelliste õuntega koogiklassika. Siin aga üks veidi koogisem variant, kus mahlasust annab küpsetisse peidetud õunakaste ning kasulikke kiudaineid lisavad täistera kaerajahu ning kaerakliid.


Ah seda sügisest õhtupäikest!




Traditsiooniliselt tehakse tagurpidi õunakooke prantsuse köökides kuumakindlal malmpannil, millel õunad esmalt suhkru-võiga pliidil läbi kuumutatakse ning siis kogu kupatus koos tainatekiga ahju pannakse. Kel sellist panni kodus ei ole, saab kõik tagurpidi koogid kenasti ka tavaliste pannide-vormidega valmis teha. Põhimõtteliselt saab hea tulemuse ka nii, kui lihtsalt võiga määritud vormi põhja suhkrut puistada, suhkrule õunad laotada ning seejärel tainas õuntele valada. Et aga eriti karamellist ning hõrku õunakihti koogile võluda, soovitan ikkagi kõige tavalisem praepann ka kasutusse võtta ning seal õunad koos rasvaine ning suhkruga läbi kuumutada. Kui panni mitte arvesse võtta, siis võiks seda ka täiesti ühe-kausi-koogiks lugeda, sest just täpselt nii palju nõusid, plus üks spaatel või lusikas tuleb pärast ära pesta. 


Õunakastet saab valmis kujul poest osta, kuid mina teen sügiseti oma (loe: vanaema) aia õuntest nö ilma suhkruta moosi ning kasutan küpsetistes seda. Nii saan kindel olla, et tean täpselt, mis minu kooki läheb. Kui purgid on korralikult steriliseeritud ja kaaned läbi kuumutatud, ei pea kartma, et õhukindlalt suletud suhkruta õunapüree jahedas hallitama läheks. Vähemalt minul on purgid kenasti mitu kuud vastu pidanud, kuni on ükshaaval riiulilt otsa saanud. Poest õunakastet ostes vali kõige väiksema suhkrusisaldusega isend ning vajadusel vähenda retseptis olevat suhkrukogust. Gluteenivaba koogi jaoks vali gluteenivaba kaerajahu ja -kliid.






Tagurpidi õunakook

20-cm vorm
  • 1 suur hapukas küpsetamiseks sobiv õun
  • väike törts mahedamaitselit toiduõli
  • 1 sl rafineerimata roosuhkrut
  • veidi kaneeli

  • 60 g mahedamaitselist toiduõli
  • 60 g rafineerimata roosuhkrut
  • 2 muna
  • 160 g suhkruta õunakastet
  • 70 g täistera kaerajahu
  • 70 g kaerakliisid
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1,5 tl kaneeli

Lõika õunast õhukesed viilud ning prae neid suhkru-õli segus nii minut-kaks, olles ettevaatlik, et viile spaatliga mitte katki teha. Laota õunaviilud lahtikäiva küpsetuspaberiga kaetud vormi põhja. 


Mikserda õli suhkrga ühtlaseks. Seejärel lisa ükshaaval munad ning vahusta nii minutike. Lisa õunakaste ning vahusta uuesti läbi. Lisa kuivained kaussi ning mikserda kõik ühtlaseks tainaks. Vala karamellistatud õuntele ning küpseta 180 kraadi juures pöördõhuga 30-40 minutit, kuni kook on kerkinud ning pealt kena kuldne. Lase minuti vormis jahtuda, eemalda äär ning kummuta kook alusele. Selleks tõsta lame alus ilma vormiääreta koogile, libista käsi koos rätikuga koogivormi põhja alla ning keera kogu kupatus ümber, nii et õunakiht jääks pealmiseks. Võta ära koogil olev vormipõhi ja tõmba ettevaatlikult pealt ka küpsetuspaber. Serveeri soojalt või jahtunult, näiteks vaniljejäätisega.


Nostalgialainel Stingi "Englishman in New York". Mõnus laul, millega hommikut alustada. 2001. aastal käisin Vabaduse väljakul ka ise Stingi kuulamas - kahjuks ei mäleta, kas ka see lugu ettekandmisele tuli. Aga mäletan, et mängisin oma lapsekasvule ning sõbralik publik laskis mu ilma mingi trügimiseta otse esiritta, et "laps ikka näeks". Oeh, oleks vaid tänapäeval sama kerge kontserditel otse lava juurde saada...






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar