30.10.18

Safrani-muskaatkõrvitsarisoto


Brr, kui külm on nüüd viimased paar päeva olnud! Radikad said peale keeratud, kaminas praksub igapäevaselt tuli ning talvemantel vahetas riidenagis sügisjakid välja. Ametlikult sügis. Eriti nüüd pärast kellakeeramist. Täpselt õige aeg õuest paistvale must-hallusele tasakaaluks värve hoopis taldrikusse lisada!


Kõrvitsarisoto



Tundub, et Eestis on oktoobri lõpupäev ja novembri esimene päev kui kaks erinevat püha. Halloweeni ämblikud-kõrvitsad-luukered 31. oktoobri õhtul koos "komm või pomm" külalistega ukse taga, õudusfilmiteemalised peod nii väikestele kui ka suurtele, ning üks hirrrmus suur näomaalimine. Mustad, valged ja veripunased nahavärvid teevad küll vist igal aastal selle aja paiku oma müügirekordid. Ja siis päev hiljem ollakse jälle Eesti lainel - pannakse aknale küünlad põlema ja meeleolu on pigem mõtlik-vaikne.


Huvitav on aga see, et Eesti rahvakalendri tähtpäevade infosüsteemis BERTAs on kirjutatud, et ka Eestis käidi n-ö Halloweeni jooksmas: 19. sajandil ja 20. sajandi alguses on Mulgimaal käidud õhtuti valgesse rõivastatult vaikselt või uludes akende taga või perest peresse. Hingesandid olid enamasti lapsed. Andeid nad ei palunud, kuid neile anti igasugust surnute mälestamise juurde kuuluvat toidukraami: käkke, pähkleid, ube, herneid.


Olgu nende jooksmistega nagu on, üks kõrvitsakuldne risoto kulub küll pimedatesse sügisõhtutesse ära. Külmale tuulele mõeldes - topeltportsu parmesaniga. ;) Ilma juustuta on aga tegu ka veganitele sobiva roaga. 


Kõrvitsarisoto


Safrani-muskaatkõrvitsarisoto

neljale-viiele
  • 1 suur sibul
  • 3 dl risotoriisi
  • 300 g muskaatkõrvitsat 
  • umbes 1 dl valget veini
  • umbes 1 l kvaliteetset köögiviljapuljongit
  • näpuotsatäis safranit
  • pool tl tüümiani
  • soola
  • pipart
  • praadimiseks õli
  • serveerimiseks musta pipart, lehtpeterselli ja parmesani

Koori sibul ja haki peenelt. Puhasta muskaatkõrvits ja lõika kuubikuteks. Pese riis sõelal. Kuumuta potis õli ning prae sibul kuldseks, kuid ära pruunista. Lisa ka soola - see aitab sibula põhjakõrbemise vastu. Samal ajal kuumuta puljong ning vala paar sl puljongit kaussi safraniniitidele. Jäta ootele. Lisa potti riis ning prae hoogsalt segades minutike. Lisa vein ning lase alkoholil aurustuda - jällegi nii minutike. Seejärel lisa potti safran koos vedelikuga, tüümian ning kulbitäis puljongit. Oota, kuni see on riisi imendunud ning lisa seejärel kulbitäie kaupa kogu puljong. Koos teise puljongikulbitäiega võid potti valada ka kõrvitsakuubikud. Hauta riisi segades ja puljongit lisades kuni risoto on valmis - riisiterad peaksid hamba all veel veidi vastupanu osutuma, mitte päris pudrupehmed olema. Võib juhtuda, et kogu puljongit ei lähegi tarvis, või kui tundub, et puljongit jääb puudu, lisa vähehaaval kuuma vett. Maitsesta soola-pipraga ning serveeri kohe. Taldrikusse lisa värskelt purustatud musta pipart, lehtpeterselli ning parmesani.  


Kõlarisse üks heatuju laul, mis algab sobivalt "It's raining and the wind is ruthless..." ehk Stanley Brink and The Wave Pictures'i "Orange Juice".

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar