23.1.19

Keefiri blondie'd


Kuigi nüüdseks on sõna blondie vist end enam-vähem eesti köögisõnavara ukse vahelt enda jala sisse saanud, siis igaks juhuks kordan üle, et blondie'deks kutsutakse mahlaseid koogiruute, mis sõsarküpsetisest brownie'dest erineb selle poolest, et kakaopulbri ja/või tumeda või piimašokolaadi asemel kasutab blondie hoopis vaniljet ning pruuni suhkrut (fariin, muscovado, demerara, roo- vms), et saada oma sügav karamelline maitse ja veidi nätske mahlane sisu. 






Mulle endale tuli üllatusena, et blondie ei tähendagi automaatselt, et küpsetises peaks valget šokolaadi olema, see tundus kuidagi nii loogiline brownie hele edasiaretus. Kuigi baasretsept seda ette ei näe, lisatakse siiski blondie taignasse tihti ka valget šokolaadi, aga ka näiteks pähkleid, tumeda šokolaadi nööpe, vaarikaid või muid marju jms.


Siinne blondie'de retsept on brownie'dele sammuke lähemale kui tavalised blondie'd, kuna ei rõhu pruuni suhkru karamellisele maitsele, aga selle asemel ei ole siin valge šokolaadiga koonerdatud. Kel võid pruunistada ei ole mahti, võib sama hästi kasutada lihtsalt tavalist sulatatud võid. Retsept on tavalisest koogist ka nõks kergem, kuna sisaldab keefirit ning selle arvelt on rasvainet küpsetises vähem. Mahlased magusad ruudukesed sobivad imehästi õhtusöögi lõpetuseks või ka niisama kohviga nautimiseks. Kuigi tavaliselt olen ma pigem tumeda šokolaadi parteist, siis vahel isutab just kullakarva hõrgutiste järele. Head küpsetamist!





Keefiri blondie'd

u 20 x 20 cm vorm
  • 200 g keefirit
  • 100 g suhkrut
  • 20g fariin- või demerara suhkrut
  • 0,5 tl vaniljekaunapastat või tl vaniljesuhkrut 
  • 2 muna
  • 100 g võid
  • 200 g valget šokolaadi
  • 6-7 kardemoni kupart
  • 150 g jahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 0,5 tl soola
  • 50 g meelepäraseid pähkleid: mets-, india pähkleid ja/või mandleid


Esmalt sulata või. Soovi korral lase võil ka pruunistuda, et saada nö karamellise maitsega pruun või. Selleks läheb umbes 4-5 minutit, ning soovitan pliidi juurest mitte kaugele minna. Esmalt või hakkab vahutama ning seejärel saab tumekuldse värvi. Kui pruunid piimaosakesed hakkavad eralduma ja värv on sügavkuldne, siis ongi pruunistatud või valmis. Võta pliidilt, lisa korraga sisse 100 g valget šokolaadi ja uhmerdatud kardemon, sega ühtlaseks ja jäta jahtuma. 


Mõõda keefir, suhkrud, muna ja vanilje kaussi ning vispelda läbi. Rösti pähklid 180 kraadi juures umbes 7-9 minutit, kuni nad hakkavad lõhnama ning on veidi jumet saanud, koori vajadusel ja haki jämedalt. Mandlid võib koorega taignasse segada, aga metspähklite koorel on veidi mõru maitse, ning koore saab kenasti maha, kui kuumad röstitud pähklid käterätikule valada ning siis neid läbi räti veidi mudida - koor tuleb ise lahti. Haki ka ülejäänud 100 g valget šokolaadi. 


Vala šokolaadi-või segu vispeldades keefiri hulka, sõelu juurde küpsetuspulbriga segatud jahu, lisa sool ning viimasena hakitud šokolaad ja pähklid. Sega väheste liigutustega ühtlaseks, ära üle sega. Vala küpsetuspaberiga kaetud vormi ning küpseta 180 kraadi juures umbes 35 minutit, kuni keskele torgatud tikk tuleb puhtalt välja. Serveeri leigelt või jahtunult ruutudeks lõigatuna.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar