2.7.19

Rabarberi-aprikoosi kohupiimakook


Nooo niiiii. Viimane hapupiimane kohupiimane rabarberikook sel aastal. Või siis värskest rabarberist kook. Eks paar karpi viilutet varsi läks ka süvakülma pimedaid talveõhtuid ootama, et siis muffiniteks kerkida ja kookidesse vitamiine süstida. Viimane, aga selle eest igati esinduslik, seltsiks kuldkollased aprikoosid. 




Kuigi kalendrisse vaadates tundub, et selleks on veel natuke vara, siis on värsked aprikoosid juba lettidele jõudnud. Kui enamikes poodides on aprikoosid pigem kahvatud ja lahja olemisega, siis olen ka juba küpseid magus-mahlaseid kuldseid vilju saanud. Aprikoosidest keedame igal aastal ka ise moosi - viimastel aastatel moosisuhkruga, mida läheb aprikoosikoguse kohta vähem kui tavalist suhkrut, ning tänu millele saab moos ka paksem - aprikoosid ise kipuvad keetes päris vedelaks minema - ning kuidas muidu värskete viljadega, kui tuleb kõiki ka küpsetistesse pista.  

Aprikoosimoos on nii võikul kui ka pudrul (ja loomulikult ka lusikaga otse purgist) hea süüa, aga meie pere lemmik viis aprikoosimoosi süüa on pannkoogil koos juustuga. Jep! Viil täiesti tavalist Eesti juustu pannil peaaegu valmis koogile visata, kook pannil pooleks voltida, et juust saaks veidi koogi kuumuses sulada, ning kord taldrikul, juustutäidisega kooki aprikoosimoosiga süüa. Imehea. Soovitan proovida! :)


Kuna tavaliselt algab aprikoosihooaeg alles siis, kui rabarber on juba ülekasvanud, siis neid kahte kooki polnudki ma varem küpsetanud. Kuna kombo tundus aga intrigeeriv, siis proovisin järgi ning tulemus sai nii hea, et hea meelega jagan retsepti ka siin. Põhjaks on täisterakaerajahust lihtne tainas, mis soovib eelküpsetamist. Võid kasutada ka mõnd muud muretainast, või isegi mõnd küpsisepõhja, mille tavaliselt juustukoogile põhjaks paneksid. 





Rabarberi-aprikoosi kohupiimakook

26-cm vorm

Kaerajahu muretainas:
  • 200 g täistera kaerajahu
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit 
  • 100 g sulatatud võid
  • 0,5 dl suhkrut
  • näpuotsatäis soola
  • 1-2 spl külma vett
Kate:
  • 300 g maitsestamata kohupiimakreemi
  • 250 g 10% või 35% rõõska koort 
  • 3 suurt muna
  • 60 g suhkrut
  • 0,5 tl vaniljekaunapastat
  • 150 g rabarberitükke
  • 5 priskemat aprikoosi


Valmista esmalt põhi. Sega sulavõi hulka küpsetuspulbriga segatud jahu, suhkur, sool ning mudi kätega ühtlaseks. Lisa vajadusel veidi külma vett, et tainas kokku hakkaks. Suru küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva vormi põhja ning pane nii pooleks tunniks külmkappi, et või saaks taheneda. Eelküpseta põhja 200 kraadi juures umbes 15 minutit, kuni põhi on käega katsudes kuiv ja kergelt jumet võtmas. 


Vajadusel koori ning viiluta rabarber õhukelt. Sega omavahel kohupiim, koor, suhkur ja vanilje. Sega juurde rabarberitükid ning vala eelküpsetatud põhjale. Viiluta aprikoosid ning säti koogile. Küpseta 200 kraadi juures umbes 45 minutit, kuni kook on läbi küpsenud. Lase jahtuda ning serveeri külmkapikülmalt. Kuigi siin ilmselt lähevad koolkonnad lahku, siis minu meelest on kohupiimakoogid parimad järgmisel päeval, nagu ka näiteks juustukoogid. 




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar