6.8.19

Gluteenivaba meekook


Meekook, ah seda klassika võlu. Hapukoor ning mahemagusad tainakihid - ega sellega mööda ei saa panna. Kõik kihilised koogid on silmale kenad vaadata, biskviidiketaste ja vahukoore triipudest Napoleoni tuhande leheni (või nagu Lääne-Euroopas, kolme kihini taandunud mille-feuille'ni). Eriti aga meekook, mis slaavi köögis ehitatakse isegi 20-30-kihiliste kõrgusteni. Mida õhem tainakht, seda parem koogimeister. 

Gluteenivaba meekook



Meekoogi kihtidest rääkides. Siin on 10 biskviidikihti ning pean tunnistama, et võttis ikka omajagu aega küll, et neid valmis rullida ja küpsetada. Kui me sõpradega selle sama koogiga maiustasime, oli seltskonnas ka üks välimsaalane, kellele me meekoogi küpsetamise võlu ja valu lahti seletasime. Ja rääkisime, et enamjaolt on Eestis müüdavatel poemeekookidel nii keskeltläbi 4-5 biskviidikihti, sest rohkemaga ei viitsita mässata. Järgmisel päeval reisis üks meie seltskonnast Soome ning saatis meile laeva kohvikuletist pildi - seal oli lausa 3 biskviidikihiga meekook! Ju siis on põhjanaabrid meist veel laisemad...


Gluteenivaba meekook


Ühest asjast tahtsin veel rääkida. Hapukoor, see multifunkav imelaps. Soolastes ja magusates toitudes, oma kreemisuse ja hapuka värskusega toob just selle vajaliku maitsenüansi. Kui me väikeste lastena vanaema juures olime, siis tegi vanaema meile magustoiduks hapukoor + suhkur + kaneel kreemi, mida siis koduse ploomikompotiga sõime. Või teinekord hapukoor + suhkur + kakaopulber šokolaadikreemi - ai kui hea see oli! Ja hapukoorega saab katta juustukoogi mõrad ning kindlustada, et kook püsib mahlane. Igati köögis vajalik.  Kui palju me ka eestlaste hapukoorearmastuse üle nalja ei tee, on see igal juhul üks tänuväärt köögiabiline. Nii et kui koogi retsept näeb ette hapukoort, on pool võitu juba käes. ;)  


Koogi baasiks võtsin klassikalise TEKO meekoogi retsepti, mille koguseid timmisin väiksemale vormile sobivaks ning asendasin algretsepti jahu-suhkru minu meelest veidi etemate valikutega. Koogil on õrn, kuid äratuntav tatra maitse, aga ka see 'õige meekoogi mekk' täiesti olemas. Kuna taignaketaste ükshaaval küpsetamine on omajagu ajamahukas (võrreldav nt Napoleoni koogi ehitamisega), siis ilmselt igal nädalavahetusel päris seda uuesti küpsetama ei hakkaks. Aga ega üht head asja liiga tihti ka ei ole mõtet teha, kuidas siis kõigele muule hõrgule ruumi jääb.


Kuigi meekook on ka niisama maitsev, siis kodus ise süües lisan ma koogitükile nö kastmeks veel törtsu maitsestamata (mitte kreeka) jogurtit ja värskeid/külmutatud marju. Mine sa nüüd võta, kust selline komme on tulnud, aga meekoogi nostalgialaks on minul just jogurti + marjade komboga. Kasuta taignas kindlasti toortatra- mitte lihtsalt tatrajahu ning mõnd rafineerimata, näiteks kookospalmisuhkrut. Kook tuleb päris kõrge - koos kreemiga lausa 19 kihti, nii et võid madalama koogi jaoks samu koguseid 24-cm vormis kasutada. 



Gluteenivaba meekook



Meekook toortatrajahust

20-cm vorm

Tainakihid:

  • 50 g mett
  • 60 g rafineerimata suhkrut
  • 1 suur muna
  • 80 g külma võid
  • 0,5 tl soodat
  • 275 g toortatrajahu
  • 0,5 tl soola
Kreem:
  • 500 g hapukoort
  • 40 g rafineerimata suhkrut

Klopi kuumakindlas kausis ühtlaseks mesi, suhkur ja muna ning pane vesivannile. Tõsta segu peale või ja lase sellel aeglaselt sulada, ära vahepeal sega. Kui või on täielikult sulanud, lisa sooda, sega kõik läbi ning jäta jahtuma. Toatemperatuuril segule lisa jahu ja sool ning sega tainaks.



Jaga tainas 10 tükiks ja rulli iga tükk kahe küpsetuspaberi vahel 20-cm diameetriga ringiks. Mõõtmiseks on hea kasutada vormi põhja. Tainas ei tõmbu küpsedes eriti kokku, nii et algsed kettad võiksid juba õiges mõõdus olla. Küpsetada tainaplaadid ühe kaupa plaadil, 2 plaati korraga ahjus 180 kraadi ja pöördõhuga umbes 7 minutiga jumekaks. lase igal ahjust tulnud plaadil restil paar minutit jahtuda ja taheneda ning siis võid nad juba üksteise peale laduda järgmiseid ootama.


Gluteenivaba meekook


Üks (kõige koledam) põhjadest pudista peeneks - sellest saab koogile kate. Sega hapukoor suhkruga. Ehita meekook 20-cm lahtikäivat vormi kasutades torniks, alustades põhjast ja pannes kihiti hapukoorekreem ja ülejäänud põhjad. Viimaseks kihiks jääb kreemi peale varem katki pudistatud põhi. Jäta meekook üleöö maitsestuma ja serveeri külmkapikülmalt järgmisel päeval.



Gluteenivaba meekook

2 kommentaari:

  1. Fotol oleval koogil on ikka 20 kihti ju kokku - 10 biskviidikihti ja 10 kreemikihti.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oih, täiesti tõsi! :D Ei tea, kuidas ma nii üle kihi neid lugesin. Aitäh! Parandan ka postituses ära.

      Kustuta