22.12.19

Jõuluvürtsised hommikumuffinid


Kaunist neljandat adventi ja pööripäeva! Peale kõige muu toreda saab hurraa hüüda ka selle üle, et tänasest hakkavad päevad jälle pikemaks venima. Elagu! Järgmine verstapost, mida oodata: see õnnis esimene hommik, kui saab üles tõusta ning tuld ei ole vaja põlema panna. Oeh. Inimene ikka ei ole kunagi rahul, ega? :D


Hommikumuffinite nime said need küpsetised selle järgi, et nad sobivad imeliselt just hommikusöögilauale. Kui ka tööpäeva kiirel ajal nende tegemiseks aega ei ole, siis nädalavahetuse pikema hommiku jaoks sobivad nad ideaalselt. Kiired-kerged valmistada ning ka igati kasulikud: ilma lisatud suhkruta ning kiudaine-valgurikkad, sisaldades lisaks ka heade rasvade allikat mandleid. Mõnus start tegusale (või laisale) päevale. (Muffinid ei diskrimineeri.) Hooajaliselt lisasin taignasse ka talviseid soojendavaid vürtse. Muul ajal võid need kas täiesti ära jätta või lisada ainult kaneeli. 





Aasta lõpp ja kokkuvõtete aeg? Leidsin netist ühe toreda nimekirja, nii et aeg peeglisse vaadata ja end BBC Good Foodi näljastega samale pulgale mõelda. "25 toitu, mida sa vähemalt korra elus pead proovima." Tähelepanu, valmis olla, läks! Mitu said? Minul tuli hetkel kokku 21. Parematel päevadel peab ette võtma veel metspähklite pere liikme cobnuts'i (pole kunagi kuulnud!?), mida toorelt proovida, Jaapanist pärit Wagyu veiseliha, Wales'i vetikaleiva laverbread'i (intrigeeriv...) ja kirjade järgi Itaalia pekihõrgutise lardo (Ukrainas käies meeldis mulle salo väga, nii et ootused lardo'le on kõrged). Tundub, et peab reisima minema? 



Jõulused kaeraklii hommikumuffinid 

12 tk
  • 200 g kaerakliisid
  • 0,5 tl soodat
  • 1,5 tl kaneeli
  • 1 tl kardemoni
  • 1/3 tl riivitud muskaatpähklit
  • näpuotsatäis soola
  • 2 väiksemat küpset banaani, koorituna umbes 150 g 
  • 200 g suhkruta õunakastet (õunapüreed) või suhkruta poolenisti 'moosiks' keedetud õunu
  • 75 g keefirit
  • 2 munavalget
  • 0,5 tl vaniljekaunapastat
  • 50 g hakitud mandleid või mandlilaaste + veidi peale puistamiseks

Sega kaerakliid sooda, vürtside ja soolaga. Suru banaanid kahvliga püreeks ning sega juurde õunakaste, munavalged, vanilje ja keefir. Kui kasutad värskeid õunu, lõika nad kuubikuteks potti, lisa paar sl vett, et õunad potipõhja kinni ei jääks ning hauta keskmisel kuumusel vahetevahel segades umbes 15 minutit. Lase jahtuda ja soovi korral püreeri. 


Sega mõlema kausi segud kokku, viimasena lisa taignasse mandlid. Jaga 12 muffinivormi vahel, puista peale veidi mandlilaaste ning küpseta 200 kraadi juures pöördõhuta umbes 20 minutit, kuni muffinid on valmis. Lase veidi jahtuda ja serveeri kas soojalt või külmalt. 




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar