7.4.20

Rukkipurune rabarberi-kohupiimakook


Kevadpühad karantiinist ega kriisist ei hooli ning sel nädalal peab ilma mingi kahtluseta midagi maitsvat ja kohupiimast lauale jõudma. Klassikalisele kohupiima-purukoogile (minu suur lemmik!) on siin mahlasust lisamas rabarber ja purule šokolaadist mekki andmas kakaopulber. Kui sul juhtub kodus tumedat šokolaadi olema, võid seda kas enne ahju panekut või otse ahjust tulnuna koogile riivida. Siis sulab šokolaad purusse ning lisab krõmpsu tekstuuri. 





Kui soovid eriti koogist kooki, siis tee puru 1,5 kogust - nii saad paksema põhja ja purukihi. Koogis on hea ära kasutada see üks õnnetu viimane sügavkülma nurgas istuv rabarberikarp, aga olen kuulnud, et siin-seal olla rabarberi esimesed nupsud juba pea mullast välja pistnud, nii et ehk varsti saab juba ka värskete vartega kooki teha! Rabarberihooaja väliselt saab kook imehea ka näiteks kirsside, vaarikate või sõstardega. 


Rukkipurune rabarberi-kohupiimakook


20 x 20 cm vorm

Rukkipuru:

  • 200 g rukkijahu 
  • 70 g suhkrut
  • 100 g võid
  • 1 sl magustamata kakaopulbrit
  • näpuotsatäis soola
Täidis:
  • 250 g rabarberit, puhastatud kaal
  • 700 g pakikohupiima
  • 150 g hapukoort
  • 80 g suhkrut
  • 0,5 tl vaniljekaunapastat või 1 tl vaniljeessentsi
  • 3 muna

Mõõda blenderisse jahu, suhkur, kakao ja sool ning blenderda paar sekundit, kuni kõik on ühtlaselt segunenud. Lisa ka võitükid ning blenderda, kuni või on jahuga segunenud ning moodustub märja liiva taoline puru. Suru 2/3 purusegust küpsetuspaberiga kaetud koogivormi põhja. 


Koori vajadusel ja haki rabarberivarred, puista koogipõhjale. Sega kohupiim, hapukoor, suhkur ja vanilje omavahel. Klopi juurde munad ning vala rabarberitele. Kõige peale puista ülejäänud puru. Küpseta kooki 180 kraadi juures pöördõhuga 40 minutit ja lase enne serveerimist jahtuda, ideaalis üleöö külmkapis. 


2 kommentaari:

  1. Tere, prooviksin teha, tundub huvitav, kuid küsimust tekitab vormi mõõt- kas tõepooleat mahub nii pisikesse vormi kõik see kraam ära?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere Liina! Mul on sügav 20 x 20 cm brownie vorm - sinna mahtus kenasti ja tuli pea ääreni täis. Kui puru 1,5 x kogust teha, siis tuleb täiesti nibin-nabin ääreni täis. Kui sul selllist vormi pole, võid koogi teha ka näiteks 24-cm lahtikäivasse koogivormi. Sel juhul vaata, kas ehk piisab ka juba 35 minutist ahjus.

      Head küpsetamist!

      Kustuta