22.9.20

Pohla-mandlikook


Kõike ei saa. Kui õuna-ploomisaak sel aastal ka alt veab, siis vähemalt värvisid mustikad-pohlad eesrindlikult metsaalused kirjuks. Ah, mis zen on istuda samblal ja väikeseid punaseid vitamiine ämbrisse korjata (sic! - sel aastal käiakse pohlil sellise atribuutikaga, mitte väikese karbiga), kuklas juba tiirlemas ideed, mida maitsvat neist valmistada. 




Näiteks martsipanist ja mandlimagusat kooki! Kodune küpsetis on gluteenivaba ning äärmiselt lihtne valmistada. Kook on parim kas ahjusoojalt või täielikult jahtunult külmkapikülmalt, kui koogi mandlibiskviit on seistes endale tihedama tekstuuri ja martsipanise meki saanud. Pohlade asemel saab sama kook maitsev ka muude hapukate marjadega. Ideaalis kasuta koogis martsipani, kus mandlite sisaldus on üle 50%. 


Sügise ilu

  
Pohlade ja martsipaniga mandlikook 

20-cm vorm
  • 2 muna
  • 40 g suhkrut
  • 50 g võid
  • näpuotsatäis soola
  • 100 g mandlijahu
  • 50 g mandlimartsipani, kus ideaalis üle 50% mandleid
  • 1 dl pohli + veidi kaunistamiseks
  • serveerimiseks tuhksuhkrut 

Klopi munad suhkruga heledaks, lisa sulavõi, sool ning mandlijahu. Sega taignaks ning vala küpsetuspaberiga kaetud koogivormi. Haki martsipan ning pudista taignale. Kõige peale vala pohlad ning küpseta kooki 200 kraadi juures ilma pöördõhuta 25-30 minutit, kuni kook on servadest helekuldne. Puista peale veidi värskeid pohli ning serveeri kas kohe, ahjusoojalt, või jahtunult külmkapikülmalt. 




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar