16.5.15

Arrrriiiba ! Fiesta ! Sangria !


Kui suvel on suurem grillpidu plaanis, sobib üks kausitäis imemaitsvat sangriat ideaalselt apero ehk aperitiivi ajaks, kui alles grill põlema pannakse, laual mõned suupisted on ning kõik kõige tähtsamad jutud külalistega ära tuleb rääkida. 

Sangria, mis on oma nime saanud verevärvuse järgi, käib traditsiooniliselt punasest veinist, kuigi uuemal ajal leiab ka valgeid variante. Muide, sõna sangria on alates 2014. aasta jaanuarist reserveeritud ainult Hispaanias ja Portugalis toodetud veinikokteilidele. Euroopa parlamendi otsus, aamen.


Siin aga ikka see õige verev rüübe, nagu seda teevad minu Barcelonas elavad hispaania, või khm, õigemini katalaani sõbrad. Veiniks sobib mõni kergem-kuivem lauavein. Kallitelt pudelitelt ei tasu korki sangria jaoks maha võtta, aga kõige alumise riiuli magusad märjukesed võiks ka poodi jätta. Osades sangriaretseptides on kasutatud mullivett ja suhkrut, kuid mina teen nii, nagu kohalikud ise, kasutades juba tehases valmissegatud suhkrumulli ehk limonaadi. Väike kange alkoholi törts on samuti sangria kohustuslik osa, ilma milleta oleks "tulemus täielik lurr", nagu mulle seletati. Ja ega puuviljadeta ei kujutaks keegi sangriat ette. Niisiis, siin retsept, nagu katalaanidel!





Sangria

Kogused ühe pudeli veini kohta, korrutada vastavalt inimeste arvule ja janule ;)

  • 75 cl ehk üks pudel punast lauaveini
  • 75 cl sidrunilimonaadi (Hispaanias tegime Sprite'iga, Eestis olen kasutanud Kellukest)
  • 1 väike sidrun
  • 2 apelsini
  • 1 suur õun
  • 8 cl tumedat rummi
  • serveerimiseks ohtralt jääkuubikuid

Vala vein ning rumm suurde kaussi. Lisa poole sidruni ning ühe apelsini pressitud mahl. Tükelda ülejäänud pool sidrunit, teine apelsin ja õun ning lisa samuti kaussi. Nüüd võid sangria külmkappi külaliste tulekut ootama jätta. Vahetult enne lauale tõstmist lisa limonaad ning paar peotäit jääkuubikuid. Serveeri suurtest veiniklaasidest ohtra jää ja kõrrega (no nagu kokteil ju!). Varu lähedale ka lusikaid, et maitsvaid puuvilju kätte saada. Kui sul juhtub kodus olema kaks ühes kõrs-lusikaid, mida osades fäänsides kokteilibaarides kohata võib, siis oleks need veel kõige ideaalsemad.


Kui sangria on klaasidesse valatud, tuleks puusade liikuma saamiseks ka lõunamaiseid rütme mängida.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar