22.05.15

Rabarberigalett kookosega


Rabarberiaeg on täies hoos ja ka mina lõigun neid igale poole, kuhu vähegi mahub. Oma happelisusega on nad head kaaslased marinaadidele, kus aitavad liha pehmendada, röstitult sobivad nad igasuguse piimalise kaaslaseks, ja loomulikult ei saa ühtki kevadet ilma kissellita mööda saata. Kuna oma konkurentsitult lemmikut rabarberiküpsetist, hapukoorekattega muretaignal rabarberikooki, ja ka karaskit on sel aastal juba tehtud-söödud, mõtlesin, et panen meie kodumaise rabarberi paari hoopis millegi eksootilisemaga. Rabarber + kookos sobivad imeliselt ning vormiks rustikaalne prantsuse juurtega pirukas galette võtta tundus samuti hea mõte. 







Rabarberit soovitatakse tema happelisuse pärast süüa koos mõne piimalisega. Nii lehed kui ka varred sisaldavad oblikhapet, mis seob kaltsiumi, nii et liigsel tarbimisel võib see häirida organismi ainete tasakaalu. Targad pead soovitatavad selle pärast rabarberit süüa koos mõne kaltsiumit sisaldava toiduainega. Siin pirukas on selle ülesande endale võtnud kergelt kookosemaitseline kohupiimakiht.



Rabarberigalett kookosega

Tainas:
  • 1,5 dl nisujahu
  • 1 dl täistera nisujahu
  • 50 g külma võid
  • 0,5 tl soola
  • 2 sl suhkrut
  • 2-3 sl jääkülma vett
Täidis:
  • 200 g kohupiima
  • 2 sl suhkrut
  • 0,5 tl vaniljekontsentraati või 1 sl vaniljesuhkrut
  • 1 muna
  • 3 sl kookoslaaste või -helbeid
  • 4-5 vart rabarbereid
  • 2-3 sl suhkrut ja kookoslaaste või -helbeid peale puistamiseks


Alusta põhjast. Sega jahud, sool ja suhkur omavahel. Lisa külmad võitükid, natuke vett ning näpi kiirete liigutustega taignaks. Mässi taignapall kilesse ning pane vähemalt pooleks tunniks külmkappi. 


Sel ajal sega kohupiim suhkru, vanilje, 3 sl kookoslaastude või -helveste ja munaga. Koori ja lõika rabarber parajateks tükkideks. Rulli tainas küpsetuspaberil nii suureks ringiks, kui saad. Pane taignaringi keskele kohupiim, jättes servadest umbes 3 cm vabaks. Seejärel laota rabarberitükid täidisele. Tõsta taignaservad pirukale, nii et nad katavad rabarberiääri ning puista kõige peale 2-3 sl suhkrut ja kookos. Mina panin 2 sl suhkrut ja sain pigem hapukama piruka.




Küpseta 200 kraadi juures pool tundi, kuni tainaääred on kuldpruunid ning täidis küps. 


Serveeri leigelt või külmkapikülmalt, rohke päikese ja hea muusikaga andekalt leedulannalt.






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar