31.7.15

Aprikoosi-martsipanikook väikese vimkaga


Kuniks turud on kuldseid aprikoose veel täis, tuleks neid ka koogina ahju visata. Siin küpsetises on nad endale kaaslaseks saanud minu suure lemmiku martsipani ja uudse maitsekombona tüümiani. Idee seda muidu soolase toiduga paari pandud maitserohelist aprikoosi ja martsipaniga koos kasutada sain siit blogist. Idee tundus retsepti nähes kohe hea ning ka kooki maitstes ei pidanud ma pettuma. Tüümian andis martsipanimagusale koogile just selle mõnusa väikese karuse õhetuse, mis vaja. :D karune õhetus, no palun... Aga just nii see maitse mu keelel sõnadeks vormus. Võta või jäta. (Soovitan võtta. Kohe mitu tükki.)


Sellised õhukesed pärmi-lehttaignal koogid on head kiired valmistada ning just parajad pärast õhtusööki süüa, kui kõrge biskviittordi jaoks enam küll kõhus ruumi ei ole. Seda kooki kiitis isegi üks end "absoluutselt mitte magusasõbraks" kategoriseerinud inimene, nii et midagi vist tegin õigesti. :)  
Soovijaile sobiks siia juurde serveerida ka näiteks jäätisepalli või lusikatäie vaniljekastet, kindlasti ei jookse see külgi mööda maha. (...Polegi varem selle peale mõelnud, aga ka kõige otsesemas mõttes: ega jäätis mööda külgi maha küll ei jookse. Otse vastupidi. Istutab end pigem korralikult külje külge ega enam lahti lase.)



Aprikoosi-martsipanikook tüümianiga

26 cm vorm
  • 250 g pärmi-lehttainast
  • 100 g mandlimassi (kus vähemalt 60% mandleid)
  • 18 aprikoosi (lugesin pildilt üle)
  • 1-2 sl suhkrut
  • 2 sl sidrunimahla
  • paar oksa värsket või 1 tl kuivatatud tüümiani

Sulata pärmi-lehttainas ning suru küpsetuspaberiga kaetud 26 cm lahtikäivasse või pirukavormi. Pudista mandlimartsipan ühtlaselt põhjale. Eesti turult on kõrge, üle 60% mandlisisaldusega martsipanivalikust saada laiemalt näiteks Odense mandlimass. Teised, näiteks ka Kalevi omad, jäävad ikka sinna 20% kanti. Kui kasutad madalama mandlisisaldusega martsipani, ära aprikoosidele suhkrut lisa, martsipan on ise juba piisavalt magus. 


Võid loomulikult põhja katta ka isetehtud martsipani, ehk mandlijahu, tuhksuhkru ja munavalge seguga. Kogused ja täpsem õpetus, kuidas ise kodus martsipani teha, näiteks siit lehelt.

 
Lõika aprikoosid pooleks ja eemalda kivi. Kata taignapõhi tihedalt üksteise vastu surutud aprikoosipoolikutega. Puista peale suhkur, piserda ühtlaselt sidrunimahlaga üle ning viimasena raputa peale tüümian. Küpseta kooki 180 kraadi juures umbes 25 minutit, kuni koogi servad on kuldsed ja aprikoosid krimpsu tõmbunud. 




Tüümian on minu köögis pigem ikka kuivatet kujul. Vahel tuleb isu värsket tüümiani kuhugi raputada-lisada ja Grüne Fee aitab oma pottidega hädast välja. Punnitan ma aga mis punnitan, tervet tüümianit ei jõua ma ära kasutada enne kui taim vaikselt närbuma hakkab. Kastan ma, mis kastan... Nii et pooled oksad olen tavaliselt ära kuivatanud. Eriti nüüd suvisel ajal käib see kähku: küpsetuspaberile ja kapi otsa seisma ja juba järgmisel päeval saab kuivanud lehed ja väiksemaks murtud oksad maitseainetopsi ümber valada. Abiks ikka! Kuni järgmise potini. :)


Koogi kõrvale küll nukra meloodiaga, aga kui ilusat Ellioti Between the Bars'i.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar